Hoeve Caestert ingestort

Een deel van de historische Hoeve Caestert, gelegen tussen Kanne en Klein-Ternaaien, is ingestort. Niemand raakte gewond. De toekomst van de boerderij staat door het voorval opnieuw ter discussie.

Een deel van de stallen naast de toegangspoort stortte in. “De oorzaak van de instorting is niet bekend”, zegt Jacquo Silvertant van onderzoeksinstituut Europa Subterranea. “Feit is wel dat de hoeve flink verouderd was. De recente sneeuwval heeft haar waarschijnlijk geen goed gedaan.

De toekomst van de boerderij stond al langer ter discussie en door de recente instorting is die discussie opnieuw aangezwengeld. Het Waalse gewest beheert het complex, maar zegt geen geld te hebben om de boerderij op te lappen. Daarom vreest men nu dat de hoeve zal worden gesloopt”, verduidelijkt Silvertant.

Om dat te voorkomen startte natuurorganisatie Natuurpunt onlangs een petitie voor het behoud van de hoeve. Er werden al 900 handtekeningen verzameld. “De gemeente Riemst en Europa Subterranea willen de boerderij renoveren en er een knap complex van maken. Maar voorlopig is het wachten op reactie van Waalse zijde”, stelt Silvertant.

De hoeve maakt deel uit van het Plateau van Caestert. Dat is het Belgische gedeelte van de Sint-Pietersberg. Het plateau strekt zich uit van Maastricht tot aan het Albertkanaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer