Cannabiskweker vernielt huurhuis in Lummen

“Een Nederlander die cannabis kweekte, heeft op een half jaar tijd onze huurwoning van de kelder tot de nok vernield. Vorige week werd hij opgepakt. Mijn verzekeringsagent had dit nog nooit gezien. De houten plafonds staan bol en zijn net als de muren, de dakramen, de plafonds en de gordijnen beschimmeld, het vasttapijt is vernield.

Ik zoek de kracht om aan de heropbouw te beginnen, hulp van betrouwbare mensen en tips hoe ik dit moet aanpakken”, zegt een radeloze Nicole Vanstraelen-Reynders.

De ravage in het huis aan de Molemstraat is niet te overzien. Vorige week vrijdag viel de politie van West-Limburg binnen in de huurwoning en de Nederlandse huurder werd opgepakt.

Nicole Vanstraelen-Reynders: “Die Nederlander, zijn buitenlandse vrouw en kind zagen er echt betrouwbare huurders uit. Er hing een klimmende kerstman aan de voordeur en we dachten dat ze hier goed ingeburgerd waren. Maar na zes maanden tijd is ons huis waardeloos en geen enkel vertrek bleef gespaard. Het is precies of ze hier een beest hebben losgelaten.”

De achterdeur op het gelijkvloers werd gewoon dichtgeschroefd, de kelderramen met plastic dichtgeplakt en met silicone afgespoten. “Ik kreeg te horen dat voor het kweken van cannabis het hier constant 47°C was met een erg hoge luchtvochtigheid. Er was geen afzuiging naar buiten, zodat de buren niets zouden ruiken. Daardoor werd heel ons huis herschapen in een champignonkwekerij, want overal hangt er schimmel.”

Hotel

Naast het huis staat een grote elektriciteitscabine en daar tapte de huurder rechtstreeks stroom af. “Nu zitten we dus zonder elektriciteit en we kregen al te horen dat de hele installatie vernieuwd moet worden”, zegt Nicole.

“Mijn verzekeringsagent zei dat geen enkele maatschappij deze schade zou vergoeden. We zoeken nu de kracht om ons huis weer op te knappen. Ondertussen zitten we met ons hotel ’t Buskruid dat we op drie jaar tijd helemaal hebben gerenoveerd en uitgebouwd. Daar moeten we zeven dagen op zeven al onze energie insteken, want anders gaat de zaak nog failliet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer