"Misbruikt door nonnen in tehuis in Zelem"

Het gerecht start een vooronderzoek na een nieuwe klacht over seksueel misbruik door nonnen. Ook een man uit Limburg zegt dat hij eind jaren '50 werd aangerand door zusters in het internaat Sint-Vincentius in Zelem (Halen).

wverhaert/fvranckx

Weet u meer over misbruik in het Sint-Vincentiustehuis in Zelem, mail dan naar hier@reageren.be. Anonimiteit wordt gegarandeerd.

Over het Zelemse tehuis - dat nu onder de naam Huize Sint-Vincentius een dienstencentrum is voor bijzondere jeugdzorg - deden al langer verhalen de ronde over allerlei wantoestanden. Zo zouden de zusters van de kloosterorde van Sint-Vincentius a Pao de kinderen er gedwongen hebben om urine te drinken en waren lijstraffen er schering en inslag.

Over seksueel misbruik waren er tot nu toe nog geen klachten, maar nu vertelt een man die in de jaren vijftig in het tehuis verbleef dat hij er toch misbruikt werd.

Slaapzaal

"Ik verbleef tussen mijn vijfde en mijn tiende in het internaat. Daar werd ik misbruikt in de slaapzaal", deed het nu 63-jarige slachtoffer vanochtend op Radio 1 anoniem zijn verhaal.

"Ik sliep in de zaal met veertig jongens. Er waren 2 chambrettes van 2 zusters en die zusters moesten we behelpen. We moesten met onze handen onder de dekens tussen de benen gaan en we moesten aan hun borsten komen. Op het laatst trok de non ons het bed in en we moesten tussen haar benen gaan liggen."

Planten water geven

De 10- tot 16-jarige jongens wisten van elkaar dat het misbruik plaatsvond, maar er werd volgens de getuige niet over gepraat. "Als we dat deden, werden we gestraft", zegt hij. Bovendien werden de jongens die wel zwegen beloond. Zij mochten bijvoorbeeld de planten water geven of binnen blijven terwijl de anderen tijdens de vrije uren buiten moesten staan.

"Mijn moeder is na mijn plechtige communie wel naar de politie gestapt, maar daar werd echter geen gevolg aan gegeven. De politie en het klooster beschermden elkaar", besluit de man, die naar eigen zeggen getekend is voor het leven.

De man heeft nu een nieuwe klacht ingediend bij de politie in de hoop dat ook andere slachtoffers naar buiten komen met hun verhalen. De man denkt wel dat de nonnen over wie het gaat inmiddels zijn overleden.

De directeur van het huidige dienstencentrum, Jef Lemmens, wil dat het verhaal een plaats krijgt. "Ik hoorde de verhalen via de pers, maar ik sta te ver van het toenmalige beleid af", zegt hij.

Vorige week ontving het parket al verscheidene klacht over seksueel misbruik door kloosterzusters van het voormalige weeshuis Stella Maris in Kortrijk.