Varkensgriep levert slachtoffers "super-weerstand" op

Mensen die varkensgriep hebben gehad, blijken een uitzonderlijke weerstand te hebben ontwikkeld tegen allerhande griepvirussen. Deze vaststelling baant, zo hopen wetenschappers, misschien de weg naar een universeel griepvaccin. Dat is zowat de 'Heilige Graal' van de griepbestrijding.

ghouben

Met een universeel griepvaccin zou de jaarlijkse race tegen de tijd en het huidige gokwerk naar een werkend vaccin van de baan zijn. Voor het onderzoek, dat is gepubliceerd in het Journal of Experimental Medicine, werden negen patiënten onderzocht die door het H1N1-virus besmet geraakten tijdens de varkensgrieppandemie.

De besmetting met H1N1 had in deze patiënten een hele reeks antilichamen aangemaakt die bij een seizoensgriepje of na een vaccinatie slechts zelden te zien zijn. Vijf van die antilichamen zouden alle seizoensgriepen met H1N1-stam van de voorbije 10 jaar overwinnen. Ook de verwoestende Spaanse Griep, die in 1918 50 miljoen dodelijke slachtoffers maakte, en een mogelijk dodelijke H5N1-vogelgriepvariant zouden door die antilichamen overwonnen worden.

"De verrassing van het onderzoek was dat zulk een afwijkende griepvariant als de varkensgriep zou leiden tot bevindingen die zo breed toepasbaar zijn", aldus Patrick Wilson die het onderzoek leidde. Maar eer uit deze vaststellingen eventueel een werkbaar medicijn ontwikkeld zal zijn, duurt het volgens de wetenschappers nog een vijftal jaar.

Aangeboden door onze partners