Afvalkunstenaar pleit voor carnaval zonder plastic

Print
Afvalkunstenaar pleit voor carnaval zonder plastic

Afvalkunstenaar pleit voor carnaval zonder plastic

Hasselt - Afvalkunstenaar Toon Eerdekens heeft de strijd tegen rondzwervend plastic nog niet opgegeven. Als nieuwe inwoner van Hasselt werpt hij een milieubewust voorstel richting stadsbestuur.

“Ik wil dat ze dit jaar carnaval zonder plastic organiseren”, zegt Eerdekens. Schepen van evenementen Laurence Libert denkt er niet aan het voorstel te volgen. “Carnaval is een feest waar we zo weinig mogelijk betuttelend willen optreden”, reageert hij. En ook carnavalisten wuiven het voorstel weg.

De Limburgse guerrillakunstenaar raakte bekend met zijn werken over afval en de consumptiemaatschappij. Bekend is zijn kunstproject waarbij hij in de hele provincie lege plastic flessen tegen paaltjes naast de weg nagelde.

“Hasselt zou er een goede beurt mee maken als propere stad. Plastic vergaat immers niet”, zegt Eerdekens. “Een appel, een folder of papieren confetti is niet erg, dat vergaat vroeg of laat wel. Daarom pleit ik voor een verbod op plastic in al zijn vormen tijdens de stoet.

Het zal Hasselt carnaval positief belichten en zelfs internationale weerklank bezorgen. En het zal, voor het eerst, zinloos afval publiekelijk ter discussie stellen. Rondzwervend plastic is de grootste milieuramp, maar niemand die dat wil beseffen.”

Zowel schepen van evenementen Libert als de carnavalsverenigingen zijn niet te vinden voor het voorstel, maar Toon Eerdekens blijft niet bij de pakken zitten en zet zijn actie tegen het plastic zwerfvuil onverminderd voort op zijn website.

Op Facebook heeft hij zopas een nieuwe groep opgericht: ‘Afval uitgegooid door Carnavalsstoeten is geen zwerfvuil... maar cultureel erfgoed’.

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio