Vierstraete volgt Saverys op bij redersvereniging

Print
Vierstraete volgt Saverys op bij redersvereniging

Vierstraete volgt Saverys op bij redersvereniging

URS-directeur Peter Vierstraete wordt weldra voorzitter van de Koninklijke Belgische Redersvereniging (KBRV). Hij neemt het roer over van Nicolas Saverys.

Achttien jaar stond Exmar-topman Nicolas Saverys - die eind deze maand 52 wordt - aan het hoofd van de Koninklijke Belgische Redersvereniging, de belangenvereniging van een uiterst kapitaalintensieve maritieme cluster in ons land.

In de raad van bestuur kondigde Saverys nu aan dat hij zijn taak als voltooid beschouwt en er dus een opvolger moet worden gezocht.

Op de eerstvolgende algemene vergadering in mei zal de raad URS-directeur Peter Vierstraete als opvolger voorstellen. De 54-jarige Antwerpenaar staat sinds enkele jaren aan de leiding van de Unie van Redding- en Sleepdiensten (URS), het bedrijf dat in Antwerpen en in de Scheldemonding het gros van de sleepactiviteiten-voor-de-sluizen voor zijn rekening neemt.

Saverys trad aan in een periode toen de KBRV vrijwel een lege doos was geworden vermits door de crisis de meeste Belgische koopvaardijschepen fiscaal vriendelijker vlagstaten hadden opgezocht. Zo o.m. Luxemburg. België, ooit een toonaangevende initiatiefnemer op internationaal maritiem vlak, was begin jaren negentig officieel nog nauwelijks een zeevarende natie.

Van meetaf stelde Saverys zich tot doel werk te maken van de wederinvlagging onder Belgische vlag. Met succes. Na jaren lobbywerk werden de nodige wetten gestemd.

Vandaag varen er opnieuw zowat 80 koopvaardijschepen - waaronder de grootste tankers ter wereld - 35 baggerschepen en een 40-tal sleepboten onder Belgische vlag. Alles samen goed voor 6,3 miljoen ton draagvermogen waarmee België vanuit dat criterium op de 19de plaats staat in de wereldranglijst, voor Nederland. En de invlagging blijft tot vandaag een succesverhaal met nog steeds nieuwe inschrijvingen.

Emotie

Nicolas Saverys geeft toe dat zijn beslisisng ”met heel veel emotie” gebeurt. ”Maar het is tijd om de fakkel door te geven. Ik heb dit meer dan 18 jaar gedaan. Ik denk met een zeker succes. Nu zijn ernieuw bloed én nieuwe impulsen nodig.”

Opvolger Vierstraete stelt zich tot doel ”het goede werk dat Nicolas Saverys heeft verricht verder te consolideren”. Opmerkelijk is dat URS in de periode van de uitvlagging nog zowat de enige reder was die schepen onder Belgische vlag hield. Net voor de invlagging echt begon, liet URS bv. in 2003 zijn gloednieuwe hoogzeesleper URS Manta onder Belgische vlag te water. URS, eigendom van het Nederlandse Smit, heeft een vloot van zowat 40 schepen waarvan een tiental hoogzeeslepers.

Paul VERBRAEKEN