1 jaar na de aardbeving: verkrachtingen nemen toe in Haïti

Print
1 jaar na de aardbeving: verkrachtingen nemen toe in Haïti

1 jaar na de aardbeving: verkrachtingen nemen toe in Haïti

Meisjes en vrouwen in Haiti's noodkampen lopen meer en meer het risico verkracht te worden. Dat stelt Amnesty International in haar nieuw rapport 'Aftershocks. Women speak out against sexual violence in Haiti's camps'.

Eén jaar na de aardbeving waarbij 230.000 mensen stierven en 300.000 mensen gewond raakten, leven vandaag nog meer dan 1 miljoen mensen in erbarmelijke omstandigheden in tentenkampen in de hoofdstad Port-au-Prince en in het zuiden van het land. In deze kampen lopen vrouwen en jonge meisjes dag en nacht gevaar slachtoffer te worden van seksueel geweld. De daders zijn voornamelijk gewapende mannen die 's nachts in de kampen ronddwalen.

De eerste 150 dagen na de aardbeving werden er meer dan 250 verkrachtingen in de verschillende kampen gerapporteerd. Eén jaar later blijven slachtoffers van verkrachting zich dagelijks aanmelden bij de lokale vrouwenorganisaties.

"Vrouwen die door de aardbeving reeds het verlies van geliefden, huis en bezittingen moeten verwerken, worden nu ook nog eens geconfronteerd met de constante dreiging van seksueel geweld", zegt Karen Moeskops, directeur van Amnesty International.

Verwaarloosd

Seksueel geweld was reeds voor januari 2010 wijdverspreid in Haïti, maar de omstandigheden sinds de aardbeving hebben de situatie dramatisch verergerd. De beperkte overheidssteun die er voorheen was, is nu helemaal verdwenen door ondermeer de vernietiging van politiebureaus en rechtbanken. Hierdoor is het nog moeilijker seksueel geweld aan te geven.

"Om het seksueel geweld te stoppen, moet de nieuwe regering prioriteit maken van de bescherming van meisjes en vrouwen in de kampen. Tot nu toe is dit verwaarloosd in de aanpak van de wijdere humanitaire crisis."