Ingestorte kerk Diepenbeek al volledig gesloopt (+poll)

Print

Ingestorte kerk Diepenbeek al volledig gesloopt (+poll)

Diepenbeek - In Diepenbeek zijn de mensen aan een ramp ontsnapt. Uitgerekend tijdens kerstnacht is de kerk van Lutselus zo goed als volledig ingestort. Er raakte niemand gewond. De toren en de muren zijn gesloopt. Er werden nog enkele beelden vanonder het puin gehaald. De komende dagen wordt de rest opgeruimd. Intussen wordt ook de sporthal onderzocht, want er ligt een pak sneeuw op het dak.

Enkele uren voor de instorting was er nog een middernachtmis voorgedragen in de kerk. Daar waren tweehonderd mensen aanwezig. De priester van de kerk en burgemeester Etienne Steegmans van Diepenbeek spreken van een wonder.

"Geluk gehad"

"We hebben veel geluk gehad. Zo goed als de volledige kerk stortte in door het gewicht van de sneew en het ijs. Dat is de enige verklaring. Dit keer is de sneeuwmassa te zwaar geweest. De 72 jaar oude kerk was voorzien van een volledig plat dak en dat heeft zeker meegespeeld", vertelt pastoor Alain Vanherle, die de middernachtmis in de kerk opdroeg.

"Als het tijdens de mis was gebeurd, dan zou niemand het overleefd hebben. Voorheen hadden we nooit iets gemerkt over mogelijke stabiliteitsproblemen, maar achteraf vallen bepaalde dingen wel op. Vrijdagmorgen wilde ik het computergestuurd apparaatje instellen, waarmee de klokken automatisch geluid worden, maar dat werkte niet. Wellicht was dat al een teken aan de wand, maar vrijdagmorgen zelf stond ik er niet bij stil."

Baby ontsnapt aan dood

Rond 4 uur stortte de kerk in. Een vader en zijn zoontje kropen door het oog van de naald omdat hun auto voor de kerk geparkeerd stond. De wagen raakte wel zwaar beschadigd.

De man had een ritje gemaakt om zijn baby van een maand oud in slaap te wiegen. Toen hij merkte dat het jongetje sliep, stopte hij aan de kerk. Op een bepaald moment hoorde hij een hels lawaai. "Ik ben enorm geschrokken", zegt hij.

Sneeuw

Zaterdag hebben een expert, de schepen van Openbare Werken Patrick Hermans en het hoofd van de technische dienst de toestand van dichtbij bekeken. "Er komt geen gerechtelijk onderzoek, want het is duidelijk dat hier de sneeuw zijn werk heeft gedaan", aldus burgemeester Steegmans.

"In dit geval heeft de witte kerst ons overdonderd. Ik heb de politie de opdracht gegeven het afgesloten terrein in het oog te houden, want er zouden altijd onverlaten kunnen zijn die van plan zijn iets te stelen."

Er stond 's ochtends, na de instorting door de sneeuw, alleen nog een muur en de toren recht. "In het belang van de veiligheid werd beslist om tot een complete sloop over te gaan. De enige kerk die in België nog in handen was van de gemeente, bestaat niet meer", zegt sp.a-schepen van erediensten Frank Keunen. "De leden van de kerkraad konden uit de gevrijwaarde sacristie nog waardevolle voorwerpen redden."

Nieuwe kerk?

De eucharistieviering van zaterdag is uiteraard niet doorgegaan. De parochie zal moeten uitwijken naar een andere plaats. Het is nog niet zeker of er een nieuwe kerk komt. "We kunnen eventueel een andere locatie kiezen om de missen te laten doorgaan, ofwel is er ruimte in de twee andere kerken in de federatie Diepenbeek", zegt Keunen.

"Het debat met voor- en tegenstanders over het bouwen van een nieuwe kerk is al gestart. Dat is niet simpel, omdat het de enige gemeentelijke kerk van België was. In overleg met bisschop Patrick Hoogmartens is afgesproken om het debat met de parochianen sereen te voeren. Op het schepencollege woensdag zullen verdere afspraken gemaakt worden."


Zo zag de kerk er uit voor de instorting

Foto's: Tom Palmaers


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio