Stadsbestuur investeert 27 miljoen in 'groen' Bilzen

Het stadsbestuur van Bilzen verlaagt in 2011 de aanvullende personenbelasting van 8,5 naar 8,4 procent. Dit ondanks het rijtje zware investeringen dat gepland is. Dat blijkt uit het budget dat het schepencollege goedkeurde en dinsdag voorlegt aan de gemeenteraad.

Erik Smeyers

In het jaaractieplan wil het college inzetten op een 'groen' Bilzen en voorziet het 27 miljoen euro aan investeringen. "Op het vlak van openbare werken en infrastructuur zetten we in 2011 extra in op het onderhoud van de wegen, gebouwen en groen. We mikken op het label ?Groene Stad'. Met het project ?laanbomen' en de inrichting van onze stadsparken, zoals de parken Petry, Haffmans en Edelhof, willen we de groene long in onze stad versterken", aldus burgemeester Sauwens.

Camerabewaking

"Binnen onze doelstelling ?Bilzen een duurzame thuis' investeren we 14,7 miljoen. Een aantal grote erfgoedprojecten en stedelijke ontwikkelingen zoals het goed Petry, de Rentmeesterij, de ontsluiting Jazz Bilzen en de St.-Lambertussite worden aangepakt", vertelt schepen de Grunne. "We investeren ook in veiligheid. Zo wordt het cameranetwerk uitgebreid met camera's aan de Hospitaalstraat, het station en het oprittencomplex aan de E313. Die laatste zal nummerplaten kunnen herkennen." Ook het fietsroutenetwerk wordt uitgebreid en verbeterd.

Economiehuis

In de Genutstraat, langs de boekhandel, komt een ?huis van de economie'; een inloophuis voor middenstanders en kandidaat-investeerders, waar ze alle info over de Entreestrip, het Romboutproject en de KMO-zones Kieleberg en Spelver kunnen vinden. "We investeren zo'n 2,5 miljoen in het creëren van nieuwe kansen voor ondernemen en werk", aldus schepen Swennen. Verder wordt 2,7 miljoen vrijgemaakt voor sociale voorzieningen, met ondermeer 1,3 miljoen voor een nieuwbouw aan de secundaire school in Munster, 650.000 euro voor de uitbouw van de kinderopvang in Munsterbilzen. Aan de Kimpel komt een nieuwe vleugel, waar alle ?vrije tijd'-diensten geïntegreerd worden.

Voor cultuur en vrije tijd wordt 5,6 miljoen vrijgemaakt. Ongeveer 1,5 miljoen daarvan gaat naar de bouw van een nieuwe voetbalaccomodatie aan de Katteberg. De bestaande infrastructuur moet wijken voor een nieuwe tribune, kleedruimtes en cafetaria. "In 2012 wordt dan de atletiekpiste gebouwd."

ErSm

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio