thumbnail: null
thumbnail: null

Fuiven voor Ecuador op ‘Born to be alive 2’ in Genk

De Vroedvrouwen Voor Ecuador (VVE) vzw, waarvan acteur Gert Winckelmans, peter is, organiseerde op zaterdag 11 december voor de tweede maal ‘Born to be alive’, ditmaal in Genk. Deejays uit Genk en Antwerpen waaronder Tsiganisation Project, DJ Dunya en DJ Xavier kwamen er gratis draaien.

fvranckx

Dit jaar werd het geen festival maar een fuif en was de locatie het Jeugdcentrum Rondpunt 26 in Genk. Het motto was “Veilig moeder kunnen worden, is een mensenrecht!” Dit wordt herkend en erkend door de internationale gemeenschap en beschermd door mensenrechtenverdragen en wetten, zegt Gert Winckelmans.

“Elke minuut sterft er ergens in de wereld een vrouw tijdens de bevalling. Elke minuut verwoest het verlies van de moeder een gezin en wordt het welzijn van kinderen bedreigd. Dit is waar VVE tegen strijdt.”

Stage

Het idee om een vzw op te starten kwam van Nelke Nauwen, hoofdverantwoordelijke van de organisatie. Zij deed stage in Ecuacor. Toen ze een stageplaats moest kiezen koos ze doelbewust voor een land in de derde wereld. Ze wilde kennismaken met nieuwe situaties.

Doordat haar stage zo goed verliep, zijn andere studentes haar gevolgd. Samen met drie andere vroedvrouwen, Martine Moaerts, Jolien Tersago en Beatriz Quevedo, richtte ze de vzw ‘Vroedvrouwen Voor Ecuador’ op.

Met scholen uit Leuven, Gent en Antwerpen tekenden ze een overeenkomst dat regelmatig nieuwe studenten hun stage van drie maanden in hetzelfde ziekenhuis in Ecuador gaan lopen.

Onmenselijk

“Niemand wist eigenlijk wat er gebeurde in het ziekenhuis. Wij hebben die ‘onmenselijke’ praktijken aan het licht gebracht”, vertelt Nauwen. “Gemiddeld bevallen er tachtig vrouwen per dag in een en dezelfde zaal. Dus, als het ware, aan de lopende band”, benadrukt ze. “Privacy kennen ze er niet.”

Daarom streven zij samen met de plaatselijke vroedvrouwen naar een kwaliteitsverbetering van de bevalling zelf, alsook prenatale en postnatale zorg (zorg voor en na de bevalling, nvdr).

Door deze punten te verbeteren helpt VVE mee om de Millenniumdoelstellingen van 2015 te bereiken. Met name doelstelling 4 en 5, het terugdringen van de kindersterfte met 66% en de moedersterfte met 75%.

Moeder- en kindersterfte

Doordat 38,3% van de bevolking onder de armoedegrens zit, bevalt 25% van de Ecuadoriaanse vrouwen zonder professionele hulp. Hierdoor hebben zij zes keer meer kans op complicaties of sterfte.

De postnatale zorg is ook erg belangrijk, want 60% van de moedersterfte en 58,6% van de kindersterfte vindt in deze fase plaats. Hier wordt in Ecuador echter geen rekening mee gehouden.

Peterschap

Peter van dit project is Gert Winckelmans, wel bekend van de Vlaamse telenovelles ‘Sara’ en ’Ella’ op VTM. Toen de dames hem de vraag stelden, kon hij niet weigeren.

“Hun verhaal had me echt gegrepen, het is fijn om jonge mensen, die enorm gemotiveerd zijn, te steunen”, licht Winckelmans toe. “Want voor die mensen heb ik veel bewondering.” De vroedvrouwen voor Ecuador zijn op hun beurt ook heel trots op hun gedreven peter.

© 2010 – StampMedia – Maurizio Ciranni

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio