Drie Hoeseltse woonzorgcentra op zwarte lijst. © TV Limburg

Vier Limburgse woonzorgcentra onder verhoogd toezicht

Veertien Vlaamse woonzorgcentra staan onder verhoogd toezicht, waarvan vier in Limburg. Er bestaan ernstige vragen over de kwaliteit van de zorg. Dat blijkt nu de Zorginspectie de verslagen van de inspecties in de woonzorgcentra publiceert.

ltoBron: BELGA

LEES OOK. De Zorginspectie geïnspecteerd: te weinig, te traag en beperkte impact

Sinds dinsdag zijn de verslagen van de inspecties in de Vlaamse woonzorgcentra beschikbaar op de website van Zorginspectie. Daaruit blijkt dat dertien woonzorgcentra en één groep van assistentiewoningen “onder verhoogd toezicht” staan.  Vier daarvan liggen in Limburg. Het gaat om De Kleine Kasteeltjes in Tongeren en Ter Hulst 1, Ter Hulst 2 en Bormanshof in Hoeselt.

LEES OOK. Ex-medewerkers schetsen schrijnend beeld van Tongers rusthuis: “Dementerende vrouw stond in de regen op het dak”

De betrokken centra hebben een officiële aanmaning gekregen om ernstige tekorten in de werking te verbeteren. Een tekort aan personeel ligt vaak aan de basis van de problemen. Deze instellingen krijgen minstens tweemaal per jaar een inspectiebezoek. Blijven verbeteringen uit, dan riskeren ze een schorsing of een intrekking van de erkenning.

LEES OOK. Hoe rusthuizen miljoenen versluizen terwijl ze op papier bijna bankroet zijn

Met de publicatie van de verslagen willen Zorginspectie en bevoegd minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke inzetten op de transparantie van hun werking.

“Zulke inspectieverslagen bevatten nuttige informatie, en niet alleen voor de bevoegde overheidsdiensten”, zegt secretaris-generaal Karine Moykens van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, waartoe Zorginspectie behoort. “Ze zijn ook interessant voor de bewoners van het woonzorgcentrum en hun naasten of voor mensen die overwegen om er te gaan wonen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer