Nieuws Limburg - HBvL
Nieuws Limburg - HBvL

Wannes Van de Velde (71) wisselt tijdelijke voor eeuwige

11/11/'08 Media & Cultuur Wannes Van de Velde is niet meer. De zanger overleed maandagmiddag in Antwerpen na een slepende ziekte. Van de Velde overwon enkele jaren geleden leukemie, maar een slepende ziekte werd hem fataal. De sinjoor en 'éminence grise' van de volksmuziek werd 71.

Willy Cecile Johannes Van de Velde werd op 29 april 1937 geboren. Begin jaren vijftig trok hij naar de afdeling plastische kunsten van de Koninklijke academie voor Schone Kunsten. Vervolgens schreef en zong de man liederen in het Antwerps.

Lees ook: Antwerpen opent rouwregister voor Wannes Van de Velde

Ik wil deze nacht in de straten verdwalen

De dialectzanger brak door in de jaren '60 en stond samen met Walter De Buck en Willem Vermandere aan de wieg van de Vlaamse volksmuziek. Zijn bekendste nummer is ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen’. Dat kan u hieronder herbeluisteren, gemonteerd op een fotocollage.

Van De Velde was een artistieke duizendpoot: hij legde zich toe op het theater, was een flamenco-gitarist met Spaanse faam en tevens dichter, columnist, schilder en tekenaar. Hij leerde zijn echtgenote, de actrice Christa Bernhardt, kennen tijdens de productie van de theatervoorstelling 'Mistero Buffo'.

Borstbeeld

De ereburger van de wijk ‘Klein Antwerpen’ kreeg eerder dit jaar nog een borstbeeld in de Antwerpse Breughelstraat. Wannes Van de Velde was zelf niet bij de onthulling van het beeld aanwezig wegens zijn ziekte.

Vorige maand werd Wannes Van de Velde tijdens de Aantwaarpse Awaards uitgeroepen tot 'Wapper Man'. De volkszanger kreeg ook zijn eigen straat aan de Reek in Buitenland (Bornem).

Prijswinnaar

Van de Velde won in 1989 de Szukalski Award, vier jaar later de prijs Gilbert Van Geert. In 1995 kreeg hij de Zamu Award uitgereikt. Hieronder ziet u hem aan het werk op de 0110 concerten, in oktober 2006.


Gerelateerde artikels
Meest gelezen