Nieuws Limburg - HBvL
Nieuws Limburg - HBvL

Dutroux vraagt enkelband aan

dutroux vraagt voorlopige vrijlating aan

14/09/'12 Binnenland Kindermoordenaar Marc Dutroux heeft donderdag een aanvraag ingediend voor elektronisch toezicht door middel van een enkelband. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie vrijdag en wordt bevestigd door het gevangeniswezen.

Dutroux heeft het recht om een aanvraag in te dienen. Dat kan enkele maanden alvorens de gevangene een derde van zijn straf heeft uitgezeten, zo legt Laurent Sempot van het Belgische Gevangeniswezen uit.

Maandenlange procedure

Er zal nu een advies worden uitgebracht door de directie van de gevangenis van Nijvel, waar Dutroux momenteel opgesloten zit. Ook het openbaar ministerie moet een advies formuleren. De procedure kan enkele maanden in beslag nemen, aldus Sempot.

De uiteindelijke beslissing om de enkelband al dan niet toe te staan, ligt bij de strafuitvoeringsrechtbank. Die is niet verplicht zich te houden aan de adviezen.

Kindermoordenaar

Marc Dutroux werd in juni 2004 schuldig verklaard aan vijf moorden, aan ontvoering van kinderen, aan ontvoering, vrijheidsberoving, verkrachting met foltering en drugstrafiek. Hij kreeg levenslang en een terbeschikkingstelling van de regering voor een periode van tien jaar.

De kans dat Dutroux effectief vrijkomt is zo goed als onbestaande. Zeker na het recente akkoord over de verstrenging van de voorwaarden voor voorwaardelijke invrijheidsstelling.

Lees ook: Advocaat Marc Dutroux: "Ik wist van niks"
En: Kan Marc Dutroux voorwaardelijk vrijkomen?

Archieffoto


Gerelateerde artikels
Meest gelezen