Nieuws Limburg - HBvL
Nieuws Limburg - HBvL

Belkacem: "Ik krijg amper eten en drinken"

belkacem ik krijg amper eten en drinken

10/07/'12 Binnenland Fouad Belkacem formuleert zware klachten aan het adres van de Antwerpse gevangenisdirectie. Hij heeft daarover een brief geschreven. Volgens de directie klopt er niets van de klachten.

Sharia4Belgium publiceert op zijn website een brief uit de gevangenis van Fouad Belkacem. Daarin klaagt hij niet alleen over zijn eten. “De eerste week slechts drie boterhammen per dag en een fles kraantjeswater voor een paar dagen”, schrijft de man. Hij is ook verbolgen omdat hij het regime van een potentiële zelfmoordenaar ondergaat met nachtelijke controles om de 15 minuten. En omdat hij geen contact mag hebben met de medegevangen. Verder heeft hij het over brutale fouilleringen.

Belkacem heeft het ook over agenten die hem begeleiden naar de rechtbank, die hem aanspreken met aap en ermee dreigen hem de trap af te gooien. Sommige klachten kunnen te maken hebben met een bijzonder regime dat Belkacem werd opgelegd omdat een zevental medegevangen dreigde hem van kant te maken.

Doodsbedreigingen

Zijn advocaat Walter Damen is op de hoogte van die klachten. “We zijn juridisch aan het nakijken wat we kunnen doen om de rechten van mijn cliënt te waarborgen. En als het zo is dat medegevangen hem met de dood bedreigen, dan gaan we een klacht indienen.”

"Klopt niet"

“De directie van de gevangenis heeft nog geen klacht ontvangen van Belkacem”, zegt Laurent Sempot van het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen. “Wat hij schrijft over het eten klopt niet. Hij krijgt drie maaltijden per dag. En net zoals de andere moslimgevangenen kan hij kiezen voor een vegetarische maaltijd of een maaltijd zonder varkenvlees. En hij kan elke dag eten kopen in de gevangeniswinkel.”

“Momenteel heeft hij een normaal regime. In het begin heeft hij een apart regime gekregen, maar dat was voor zijn eigen veiligheid. Dat regime is na een evaluatie volledig afgebouwd.”

“Ik zie echt niet in waar Belkacem die klachten haalt. Ook de gevangenisdirecteur is verbaasd. Onze boodschap is duidelijk: Belkacem is niet het centrum van de wereld. Hij wordt behandeld zoals alle andere gevangen”, besluit Sempot.

Lees alles over de problemen van Belkacem en Sharia4Belgium in een nieuw stuk op de expertenpagina van John De Wit.

AK

Foto: Belga


Gerelateerde artikels
Meest gelezen