Boer zoekt 150 klanten

Op een veld aan de Kennepstraat in Zutendaal stampt Genkenaar Souliman Diraa (38) momenteel zijn biologische zelfoogstboerderij uit de grond. Een bijzonder initiatief, want wie bij Het Vrije Veld een ‘oogstaandeel’ koopt, kan een jaar lang gratis smullen van verse biologische groenten, zélf te oogsten.

Ontmoetingsplaats

Het blijft bij Het Vrije Veld overigens niet bij groenten alleen. Souliman Diraa wil zijn initiatief namelijk ook laten uitgroeien tot een sociale ontmoetingsplaats. “Mensen kunnen hier komen helpen met wieden en planten. Maar dat is zeker niet verplicht. Ik wil ook workshops geven, over het koken met vergeten groenten bijvoorbeeld, of over hoe je op correcte wijze groenten kan oogsten. En voorts had ik ook gedacht aan groentenklassen voor kinderen.”

De klepelmaaier is al langs geweest, en volgende week volgt een lading compost. “En dan kan ik aan de slag. Zaaien en planten”, zegt Souliman die eerder al ervaring opdeed bij De Wroeter in Kortessem, en die op de boerderij van zijn oom opgroeide. Op een terrein van iets meer dan een hectare groot – in een omgeving van bossen, paarden en boeren - zal de nieuwbakken landbouwer van zelfoogstboerderij Het Vrije Veld een veertigtal verschillende soorten groenten gaan telen. “Sla, erwtjes, bonen, bloemkool, broccoli, pastinaak, wortelen, spruiten, tomaten, kruiden, schorseneren,… Noem maar op.”

Wat kost dat

? “Ik ben nu op zoek naar 150 mensen die een oogstaandeel willen kopen. Daarmee kunnen ze hier voor eigen gebruik een heel jaar lang, een of twee keer per week, zelf verse biologische groenten oogsten. Ze hebben ook inspraak in het teeltplan. De eerste leden hebben zich trouwens al ingeschreven.”

De prijs van zo’n aandeel varieert. Een volwassen lid betaalt 200 of 250 euro per jaar. Voor kinderen is het goedkoper: afhankelijk van de leeftijd betaal je 170 euro (13-18 jaar), 110 euro (7-12 jaar), 50 euro (4-6 jaar) of zelfs helemaal niets (0-3 jaar).

Dat lijkt op het eerste gezicht niet goedkoop, ook als je weet dat alle gezinsleden verplicht lid moeten worden? “Maar eigenlijk valt die prijs heel goed mee. Want voor amper 4 euro heb je week in week uit verse groenten”, zegt Souliman die benadrukt dat het hem ook helemaal niet om het geld te doen is. “We werken met een open boekhouding. Trouwens, iedereen kan het zelf eenvoudig narekenen: 150 leden maal pakweg 200 euro. Als ik er zelf iedere maand 1.300 euro aan overhou, is dat prima. Veel belangrijker is het dat ik een vrije boer kan zijn, een mooier beroep kan ik me niet inbeelden.”

Risico delen

Toch even opletten, want het lidmaatschap moet op voorhand betaald worden. Maar Souliman rekent erop dat het potentiële aandeelhouders niet afschrikt. “Landbouw is geen evidente sector om een inkomen uit te halen. Ik doe ook een heleboel zware investeringen”, legt Souliman uit. “Door die voorafbetaling ben ik zeker van mijn afzet. Anderzijds wordt het risico beperkt. Stel dat het hagelt, en dat een gedeelte van de oogst vernield wordt, dan is in principe de boer de pineut. Maar in dit geval wordt dat risico dus niet alleen door de boer maar door een grote groep mensen gedragen. Al zal natuurlijk nooit de hele oogst mislukken. Als de sla het niet goed doet, dan is er altijd wel iets anders dat we kunnen oogsten.”

Geen schrik dat het zelfoogsten chaotisch gaat verlopen? “Kijk, het is de bedoeling dat de mensen net zoveel verse groenten komen oogsten als ze nodig hebben. Niet meer. Dat is inderdaad een leerproces. Maar ik ben er zeker van dat mensen wel zullen inzien dat het gewoon niet leuk is wanneer je thuis met een berg verlepte boontjes blijft zitten.”

extern heemkundigen uit het maasland bijeen in zutendaal

Heemkundigen uit het Maasland bijeen in Zutendaal

Ingestuurd door Yilmaz Bingolo
10/04 Donderdag 3 april kwamen een tachtigtal leden van verschillende heemkringen uit de Kempen en het Maasland bijeen in De Lieteberg in Zutendaal, voor de voorstelling van een nieuwe archiefinventaris. "Sinds korte tijd zijn de archieven van de …

the prospects dit weekend in zutendaal

The Prospects dit weekend in Zutendaal

09/04 The Prospects hebben pas hun debuut Looking Good voorgesteld in een uitverkochte Muziekodroom. Zaterdag 12 april spelen ze tijdens Music!!Please in JH De Kaller in Zutendaal. De band, die ondertussen al enkele weken met hun single What is …

extern kzvv u17 speelt kampioen

KZVV: U17 speelt kampioen

Ingestuurd door Dirk Smits
09/04 De scholieren A van Zutendaal waren dit seizoen de beste van hun reeks. Trainer René Jacobs loodste het team naar de titel. Pechvogel Bart Wilhelm wilde de kampioenenviering absoluut niet missen. Ondanks een zware kwetsuur hield hij eraan om de …Meest gelezen in zutendaal
Het weer in Zutendaal
Vandaag Zwaar bewolkt 12,9 ° regen 0,00 mm
Morgen Licht bewolkt 11,1 ° regen 0,00 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Zutendaal
Pekala Franciszka
Pekala Franciszka
79 jaar
gestorven op 07/04/2014
in ZUTENDAAL
Bernac Ilona
Bernac Ilona
64 jaar
gestorven op 03/04/2014
in ZUTENDAAL
Meer
Wachtdiensten in Zutendaal
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Zutendaal
Meer immo