Weer wijngaard in Wellen

weer wijngaard in wellen

Achter de wijnhoeve Nivoo Vinum in Berlingen hebben Bée en Peter De Hen een eigen wijngaard aangeplant. In Berlingen was er in 1079 al sprake van wijnbouw. Peter en Beé beginnen kleinschalig, en hopen binnen zowat drie jaar hun eerste wijn voor eigen gebruik te bottelen.

In de wijnhoeve Nivoo Vinum in de Langstraat in Berlingen houden Bée en Peter De Hen een groot- en detailhandel in wijn. Daarnaast kan je in het weekend terecht in hun wijncafé. “Toen wij in 2003 onze wijnhoeve opstartten, droomde ik al van een eigen wijngaard, temeer omdat hier op deze plaats in de middeleeuwen al wijn werd verbouwd”, zegt Peter De Hen.


“Wij beschikken over een goede bodem van leemgrond en een kalkrijke ondergrond, en dat is ideaal voor de Chardonnaydruif. In het achterliggende veld van om en bij de 7 are hebben wij nu zowat 700 wijnstokken geplant. Door de gunstige ligging denken we dat we een optimale rijpheid van de druiven kunnen krijgen. Binnen drie jaar hopen wij onze eerste wijn te kunnen maken. Daarvoor krijg ik zelfs enkele dagen hulp van Zuid-Afrikaanse wijnbouwers. De wijn is bedoeld voor ons eigen wijncafé”, zegt Peter De Hen.
De oudste geschiedkundige bron die getuigt van de wijncultuur in Limburg, heeft betrekking op Berlingen. Ze dateert van het jaar 1079, en vertelt over een schenking van de adellijke dame Ermengarde aan de kerk van Sint-Lambertus in Luik.

Kleine ijstijd

Het legaat bestaat uit een wijngaard van 20 Loonse roeden (1 roede = 436 m²). De teloorgang van de wijnteelt in onze streken rond de 16de eeuw wordt toegeschreven aan de zogenaamde ‘kleine ijstijd’, de enorme verhoging van de toenmalige graanprijs en een ziekte aan de wijnstokken. De eerste poging om in Zuid-Limburg opnieuw met de wijntraditie aan te knopen, dateert uit 1963, toen Jean Bellefroid met succes aan de Kernielerweg in Borgloon een nieuwe wijngaard aanlegde.

Paul PALMAERTS

extern rommelmarkt broekstraat

Succesvolle rommelmarkt in Wellense Broekstraat

Ingestuurd door jozef nulens
12:23 Update Voor de negende keer op rij werd de rommelmarkt in Vrolingen een groot succes.De weergoden waren ons redelijk goedgezind, er waren heel wat kramen en nog meer toeschouwers. Alles verliep prima.

extern help mensen in nood breng uw kleding naar t vincentje borgloon

Help mensen in nood; breng uw kleding naar ’t Vincentje Borgloon

Ingestuurd door Ann Mertens
14/04 De Sint-Vincentiusvereniging heeft tot doel kansarmen uit eigen omgeving te ondersteunen.’t Vincentje Borgloon heeft een oplossing voor al uw kleding. De lente is in het land, de kasten worden geruimd. Niet meer passende kleding, miskopen, …

Op z'n Wellens

Ingestuurd door André Vandersmissen
13/04 Wé de bloem de zoen vandoen hét vor bloem te jânne, heube de minse de liefde vandoen vor mins de jânne. Zoals de bloem de zon nodig heeft om bloem te worden, hebben de mensen liefde nodig om mens te …Het weer in Wellen
Vandaag Zwaar bewolkt 10,2 ° regen 0,00 mm
Morgen Helder 14,6 ° regen 0,00 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Wellen
Meekers Jozef
Meekers Jozef
82 jaar
gestorven op 04/04/2014
in WELLEN
Meer
Wachtdiensten in Wellen
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Wellen
Meer immo