Psychiatrische patiënten schrijven eigen kookboek

“Vul de kookpot met water, doe er een bouillonblokje in.” Patiënten van het psychiatrisch ziekenhuis Ziekeren hebben samen met hun ergotherapeuten een kookboek geschreven met zeer duidelijke instructies. “Iedereen die met psychiatrie of met verstandelijk gehandicapten te maken krijgt, kan dit nu bij ons bestellen”, zeggen ergotherapeuten Karen Adons en Lenny Grosemans.

Aardappelen koken, hoe begin je eraan? Simpel voor wie regelmatig kookt, maar als je die gewoonte niet hebt, kun je maar best goede uitleg krijgen. “Koken wordt vaak gebruikt als therapie”, zeggen Karen Adons en Lenny Grosemans. “Maar we wilden deze keer verder gaan dan alleen maar koken. Vandaar dat we samen met de patiënten het boekje hebben gemaakt.”
“Voor wie een tijd in het ziekenhuis verblijft, is koken niet meer vanzelfsprekend. Als zo iemand dan op een bepaald moment begeleid gaat wonen, is het goed dat hij kan koken. Het geeft regelmaat aan je leven én je eet gezond”, zegt directeur Jaak Poncelet.

Croque monsieur
“De patiënten gaan ervan uit dat als je thuis lekker wil eten, je dat moet afhalen”, heeft Karen Adons gemerkt. “Wij proberen hen ervan te overtuigen dat je eenvoudige gerechten kan koken die beter zijn dan fastfood”.
Wat voor gerechten hebben ze leren koken? “We hebben zowel makkelijke snacks als meer ingewikkelde gerechten genomen. Zowel verloren brood, croque monsieur als kip met rijst en curry en bananensoep. Allemaal gerechten voor één persoon”, zegt Lenny Grosemans.

Elk gerecht krijgt ook een quotering van diëtiste Ellen Coemans. Dat gaat van 1 tot 3 appels, hoe meer appels, hoe gezonder. De pizza baguette is geen enkele appel waard. “Dat is ook geen gezond gerecht, maar eens per week, mag zoiets wel.” Bij de gerechten staan ook gekleurde bolletjes, een quotering? “Die hebben te maken met de medicatie die onze patiënten nemen. We duiden ook aan of de gerechten geschikt zijn voor bijvoorbeeld suikerzieken of voor wie last heeft van zijn bloeddruk of cholesterol. Dit is erg belangrijke informatie voor mensen met een psychose, want ze nemen vaak medicatie die een impact heeft op onder meer hun suikerspiegel.”

Recept
Van elk recept zijn er foto’s en bij elke foto uitleg. “Eerst hadden we de uitleg naast de foto’s gezet, maar dat vonden ze te ingewikkeld. Dus staat die er nu onder”, legt Karen Adons uit. Op de foto zie je niet meer dan een paar handen van de patiënten. “Ze herkennen hun eigen handen en ze zijn erg trots dat die op de foto staan. We hebben ook gekozen om de recepten niet in een boekje te drukken, maar op fiches die je in een speciale rechtopstaande map kan bundelen. Een boekje verdwijnt al snel in de kast.”

Jozef CROUGHS
Liliana CASAGRANDE
Wie het boek wil, kan dit bestellen bij de ergotherapeuten op 011/78.95.11 of karen.adons@fracarita.org

extern femma velm maakt paaszakjes voor alle 76 vrouwen en mannen

Femma Velm maakt paaszakjes voor alle 76+ vrouwen en mannen

Ingestuurd door ann nuyttens
18:01 Update Jaarlijks krijgen alle 76+ vrouwen en mannen van Velm een kleine attentie ter gelegenheid van Pasen!Zoals steeds werden de paaszakjes rijkelijk gevuld met lekkers en dit jaar was er ook een DIY touch! De kaartjes in ei-vorm hebben we helemaal …

truienaar is wereldwijd vrijwilliger van het jaar

Truienaar is wereldwijd vrijwilliger van het jaar

11:22 Truienaar Peter Deltour is door de organisatie Relay For Life verkozen tot wereldwijd vrijwilliger van het jaar. Dat schrijft De Standaard. Deltour is voorzitter van Levensloop Sint-Truiden en het plaatselijke Rode Kruis. Dat schrijft De …

extern kvlv wilderen duras is klaar voor pasen

KVLV Wilderen-Duras is klaar voor Pasen ..

Ingestuurd door vera gumula
09:28 Update Wij zijn klaar voor Pasen. Fleurige bloemstukken voor op onze dressoirs creëren een fijne paas sfeer .Met Pasen zie je overal verstopte hazen,ga je eieren zoeken en eet je gevulde koeken .Maak je een prachtig bloemstuk bij onze plaatselijke …Meest gelezen in sint-truiden
Het weer in Sint-Truiden
Vandaag Helder 9,6 ° regen 0,00 mm
Morgen Zwaar bewolkt 12,4 ° regen 0,00 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Sint-Truiden
Corthaut Raoul
Corthaut Raoul
81 jaar
gestorven op 07/04/2014
in SINT-TRUIDEN
Willems Guillaumine
Willems Guillaumine
81 jaar
gestorven op 05/04/2014
in SINT-TRUIDEN
Meer
Wachtdiensten in Sint-Truiden
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Sint-Truiden
Meer immo