Brandoefening schietterrein Helchteren ook nuttig voor natuur

brandoefening schietterrein helchteren ook nuttig voor natuur

30 van de 2.400 hectaren van het Helchterens NAVO-schietveld hebben gistervoormiddag gebrand. Het ging om een aangekondigde, gecontroleerde brandoefening van militairen, groene jongens en burgerhulpdiensten.

Voor alle duidelijkheid, het NAVOschietveld ligt ook op het grondgebied van Meeuwen-Gruitrode. Het hangt af van de vliegbasis van Kleine Brogel. NAVO-vliegtuigen kunnen er op aanvraag vuren met oefenmunitie en ook oefenbommen droppen.

De Noodplan Pampa Range-oefening van gisteren was van een andere orde. Met de gecontroleerde heidebrand checkten de militaire brandweerkorpsen van het schietveld en dat van Kleine Bogel nog eens procedures en communicatie met de burgerlijke brandweerkorpsen van Bree en Genk.

“Alles verliep naar wens”, zegt adjudant-chef Frank Goddyn van de vliegbasis in Kleine Brogel. “Wat moest branden, heeft gebrand. Al laaide het vuur niet hoog op. Het terrein was toch nog vochtig, en er stond weinig wind. Het vuur liep niet. De brandwegen hielden alles tegen. Blussen was echt geen probleem.”

Naast de rampoefening had Pampa Range ook een groen karakter. “Het is bekend dat militaire terreinen vaak een schat aan fauna en flora bevatten. Zoals de klokjesgentiaan hier. In dat kader heeft Defensie een natuurherstelprotocol getekend met het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid”, zegt commandant Alex Vervaet, de milieucoördinator van Kleine Brogel.

extern u6 nevok gruitrode

U6 Nevok Gruitrode

Ingestuurd door Marleen Schols
09:46 Update De U6 van Nevok Gruitrode hebben een heel mooi en vooral leerrijk seizoen achter de rug. Mede dankzij de ouders, grootouders en de talrijke supporters die iedere week weer opnieuw op post zijn om deze spelertjes aan te moedigen.Via deze weg …

extern limburgse fjordenhouders vieren hun 25 jarig bestaan

Limburgse Fjordenhouders vieren hun 25-jarig bestaan

Ingestuurd door Fjordenhouders Limburg
08/04 Op zaterdag 5 april vierden de Limburgse Fjordenhouders hun 25-jarig bestaan. Met 54 leden kwamen ze opdagen. Menners en ruiters. Een mengeling van alle leeftijden; tussen de 7 en 80 jaar! Iedereen genoot van dit feest.Tijdens de receptie met …

extern leon leekens en dany vanherle maken houtsculptuur in parkbos in gruitrode

Leon Leekens en Dany Vanherle maken houtsculptuur in Parkbos in Gruitrode

Ingestuurd door Gemeente Meeuwen-Gruitrode
08/04 In het parkbos in Gruitrode wordt deze week gewerkt aan een houtsculptuur. Leon Leekens en Dany Vanherle toveren een dode eik om tot een reusachtig houten beeld. Het beeld maakt deel uit van het project 'klas in de kunst' waarbij de beeldhouwers …Meest gelezen in meeuwen-gruitrode
Het weer in Meeuwen-Gruitrode
Vandaag Zwaar bewolkt 10,5 ° regen 0,10 mm
Morgen Zwaar bewolkt 8,7 ° regen 0,00 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Meeuwen-Gruitrode
Vandewal Leon
Vandewal Leon
58 jaar
gestorven op 06/04/2014
in NEERGLABBEEK
Moonen Liza
Moonen Liza
86 jaar
gestorven op 05/04/2014
in MEEUWEN
Meer
Wachtdiensten in Meeuwen-Gruitrode
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Meeuwen-Gruitrode
Meer immo