“Maaseikenaren zijn kaal, lui en hovaardig”


José Raets heeft een hele hypothese uitgedokterd over het verband tussen de spotnamen die Maaseikenaren zichzelf geven en de kardinale deugden die je terugvindt in het Lam Gods, het wereldberoemde schilderij van Maaseikenaren Jan en Hubert van Eyck.

Maaseikenaren noemen zichzelf ‘kaal, lui, lekker en hovaardig’, dit zijn zelfs de officiële Maaseiker ‘deugden’. En kijk, volgens Raets zou die spotnaam voortvloeien uit de deugden voorzichtigheid, vastberadenheid, gematigdheid en rechtvaardigheid.
“Als je spot, draai je dingen om”, zegt Raets.

In 2014 is het 150 jaar geleden dat Jan en Hubert van Eyck een standbeeld kregen in Maaseik. Ze werden gebeeldhouwd als rechtvaardige rechters, zoals ze zichzelf op het Lam Gods hadden geschilderd. De eerste aanzet tot de voorbereidingen op dat feest is vrijdag al gegeven.

José Raets, klinisch psycholoog van beroep en Van Eyck-specialist van roeping, is intussen alvast op zoek gegaan naar de identiteit van de mensen van Maaseik. Zou het kunnen dat hun zin voor kleinburgerlijke deugden de eeuwen heeft overleefd, vraagt hij zich af.

Tussen het moment dat Jan en Hubert Van Eyck het Lam Gods hebben geschilderd (1432) en het moment waarop hun standbeeld op de Markt is geplaatst (1865), zijn trouwens eeuwen verlopen. “Maar die periodes hebben wel een verband. De periode van het Lam Gods was ook de periode dat de burgerij opkwam. Mensen werden op hun verdienste beoordeeld en niet meer alleen op hun afkomst. De periode van het standbeeld, was ook het moment waarop de burgerij uiteenviel in een lage en een hoge klasse."
"En wat doen mensen die het slecht hebben? Die spotten met zichzelf om te vermijden dat anderen dat doen. Vandaar de Maaseiker ‘deugden’: kaal, lui, lekker en hovaardig. Het is dezelfde periode waarin ze beslist hebben om een carnavalsstoet op te richten.”

Volgens Raets is er een verband tussen die spotnamen en de vier panelen van het Lam Gods die de kardinale deugden voorstellen. “De pelgrims van het Lam Gods staan voor voorzichtigheid, de ridders voor vastberadenheid, de kluizenaars voor gematigdheid en de rechters voor rechtvaardigheid. Als je het tegengestelde neemt, kom je aan kaal, lui, lekker en hovaardig. Maaseik was in de tijd van van Eyck kleinburgerlijk en in de periode van het standbeeld dus ook nog. Kleinburgerlijk betekent dat je je houdt aan de gedragsregels.” Zijn ze vandaag nog kleinburgerlijk in Maaseik? “Dat zou kunnen, dat is voor mijn volgend onderzoek.”
Raets hoopt dat hij naar aanleiding van de feesten van 2014 zijn studiewerk in een boek kan gieten.

Liliana CASAGRANDE

extern voetbal en fundag k waterloos vv

Voetbal- en fundag bij K. Waterloos VV

Ingestuurd door Lambert Houben
09:33 Update De hoofdtrainers organiseerden voor de allereerste keer een voetbal- en fun-namiddag voor de spelertjes van de U6 tot en met de U15.Met meer dan zestig inschrijvingen kon deze namiddag niet meer stuk. Onder leiding van de hoofdtrainers en zes …

extern super paasfeest bij onder ons neeroeteren

Geslaagd paasfeest bij 'Onder Ons' in Neeroeteren

Ingestuurd door Albert Neyens
09:32 Update Het wordt echt moeilijk om niet in herhaling te vallen wanneer je een artikeltje wil schrijven over een feest bij Petanque- en Curvbowlclub 'Onder Ons' Neeroeteren. Feit is dat er telkens een organisatie wordt neergezet die gewoonweg 'af' is.Het …

extern nieuwe kransen voor de meiboom van opoeteren

Nieuwe kransen voor meiboom van Opoeteren

Ingestuurd door leon moors
09:23 Update Naar jaarlijkse gewoonte wordt op 30 april door de leden van de schutterij St. - Dionysius de meiboom weer geplant op het kerkplein van Opoeteren.Tijdens de paasvakantie zijn enkele mama’s en jeugdige leden al gestart met de voorbereiding. Ze …Meest gelezen in maaseik
Het weer in Maaseik
Vandaag Licht bewolkt 22,5 ° regen 0,00 mm
Morgen Zwaar bewolkt 17,5 ° regen 0,00 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Maaseik
Peters Theo
Peters Theo
67 jaar
gestorven op 13/04/2014
in MAASEIK
Smits Alice
Smits Alice
90 jaar
gestorven op 13/04/2014
in MAASEIK
Meer
Wachtdiensten in Maaseik
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Maaseik
Meer immo