Natuurgebied Hageven heringericht met Vlaamse en provinciale steun

natuurgebied hageven heringericht met vlaamse en provinciale steun

Het natuurreservaat Hageven in Lommel en Neerpelt heeft een grondige herinrichting gekregen. Zo werd een voormalige visvijver omgevormd tot amfibiepoel, een nabijgelegen moerasgebied opgewaardeerd tot broedgebied, een sloot kreeg een visvriendelijke inrichting en bestaande waterpartijen werden aangepakt. Zowel de Vlaamse overheid als het provinciebestuur hebben het project gesteund.

"Wegens de grote natuurwaarde van het Hageven investeert het Limburgse provinciebestuur hier al jaren in", legt gedeputeerde van Milieu en Natuur Frank Smeets (CD&V) uit.

"Zo werd al meer dan 115 ha aangekocht. Maar extra inspanningen blijven nodig om van het Hageven nog meer dan nu een thuis te maken voor erg uiteenlopende soorten vogels, vissen, amfibieën en insecten. Daarom focussen we nu bijvoorbeeld op het verwerven van verlaten vijvers, die we herinrichten tot amfibiepoelen."

Om dat te realiseren werden steile oevers vervangen door grillige oeverpatronen en geleidelijke overgangen tussen water en land. "Daarvoor moesten de sparren en berken langs de vijverkanten verdwijnen", gaat Smeets verder.

"De grond die vrijkwam, moest de dijk van de sloot verstevigen. En aan de andere zijde hiervan ligt een rietmoeras met grote potentie als broedgebied voor bijvoorbeeld de bruine kiekendief. Ook in dat opzicht deden we de nodige aanpassingen."

Het Hageven vormt samen met de Nederlandse Plateaux een grensoverschrijdend natuurgebied van 550 ha, waarvan 200 ha in Limburg.

drieste ramkraak op apple winkel

Drieste ramkraak op Apple-winkel

06:18 Gemaskerde mannen hebben woensdagochtend om 4.30 uur een brutale ramkraak gepleegd op de Apple-store in de Kerkstraat, pal in het Lommelse centrum. Een overbuurvrouw zag het door haar raam allemaal gebeuren. Met hun auto reden ze achteruit door …

extern wakasa stoomt lommelse topchef s klaar

Wakasa stoomt Lommelse topchef’s klaar

Ingestuurd door Nele Broekmans
09/04 Deze Paasvakantie strijken de Wakasa-jongerenkampen neer in het Huis van de Jeugd in Lommel. Wakasa geeft sinds jaar en dag kampen in en rondom Bolderberg en Bokrijk, maar vanaf dit jaar kunnen ook kinderen uit de buurt van Lommel aan deze …

Grootoom geeft grootvader klappen bij vete over omgangsrecht met kleinkind

09/04 Een 65-jarige grootvader is woensdag door de Hasseltse correctionele rechtbank vrijgesproken van het opzettelijk toebrengen van slagen aan de 47-jarige grootoom van zijn kleinkind. De rechtbank meende dat de grootoom, uit Lommel, de klappen …Meest gelezen in lommel
Het weer in Lommel
Vandaag Zwaar bewolkt 14,9 ° regen 0,00 mm
Morgen Zwaar bewolkt 12,7 ° regen 0,00 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Lommel
Maes Frans
Maes Frans
75 jaar
gestorven op 05/04/2014
in LOMMEL
Indenhoek Henri
Indenhoek Henri
72 jaar
gestorven op 04/04/2014
in LOMMEL
Meer
Wachtdiensten in Lommel
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Lommel
Meer immo