Bijna helft soldaten maakt opleiding niet af

Defensie heeft in 2008 1.175 rekruten aangeworven. Dat maakte luitenant-generaal Coene, hoofd vorming bij het Belgische leger, gisteren bekend tijdens een werkbezoek van minister Pieter De Crem aan het Centrum voor Basisopleiding en Scholing (CBOS) in Leopoldsburg.

Opmerkelijk: 45 procent van de rekruten op niveau soldaat haakt af voor hun opleiding afgerond is. “Dat kan liggen aan de krapte op de arbeidsmarkt tot enkele maanden geleden”, zei De Crem. “Maar anderzijds is een militaire opleiding iets anders dan een in de burgerij. Ik wil meer werk maken om vooraf kandidaat-militairen correct te informeren, zodat ze geen valse verwachtingen hebben.”

Een eenduidige verklaring voor die vele afhakers bij de soldaat-vrijwilligers is er niet. Sinds een jaar interviewt de personeelsdienst van het leger systematisch alle vertrekkers om de reden van dat vertrek te achterhalen.

“Eind 2010 hebben we vermoedelijk ons doel al bereikt om de getalsterkte van het leger terug te brengen van 40.000 naar 37.725 mensen. De laatste tijd is veel aandacht gegaan naar uitstroom, maar de instroom om tot een performant en jonger leger te komen, is zeker zo belangrijk”, zei De Crem, die nog eens de belangrijke rol van Limburg voor Defensie onderstreepte.
“Niet alleen is Defensie hier de grootste werkgever, ook voor de vorming is Limburg cruciaal”, zei hij. Zo is Saffraanberg sinds 2007 de nationale onderofficierenschool. En in Leopoldsburg, in het CBOS, passeert elke Nederlandstalige soldaat-vrijwilliger voor zijn eerste dertien weken in het leger.

Joeri

Een van die 653 van lichting 2008 is vrijwilliger Joeri Engelen uit Leopoldsburg. Joeri is al 32, oud voor een soldaat-vrijwilliger: “Ik ben al militair geweest. In Kleine-Brogel, maar dat was me te statisch. Nadien werken in een fabriek viel helemaal tegen. Ik ben een man van de actie. Daarom ben ik opnieuw in het leger gegaan. Maar nu als paracommando.”

Jan BEX

extern ge zet van leopoldsburg als ge

"Ge zet van Leopoldsburg als ge..."

Ingestuurd door Hauwelaert Franky
10:03 Update De groep 'Ge zet van Leopoldsburg als ge...' kwam een eerste keer samen tijdens de lentekermis. Marie Paul Goens was de initiatiefneemster van dit evenement. Het goede weer was van de partij alsook een gemoedelijke en gezellige sfeer. …

extern oud gedienden rijkswacht leopoldsburg op uitstap

Oud-gedienden Rijkswacht Leopoldsburg op uitstap

Ingestuurd door JOS BERGHMANS
23/04 De oud-gedienden van de vroegere rijkswachtbrigade Leopoldsburg onder het toenmalig bevel van Adjudant chef Toine Lathouwers trokken er op 17 april 2014 op uit.Aangevuld met vrienden van club 13 en enkele sympathisanten werd het een zeer leuke …

extern wie heeft kat pika gezien

Wie heeft kat Pika gezien?

Ingestuurd door Dierenliefde Limburg
23/04 Deze 3-kleurige kat is Pika en ze is al 14 dagen van huis. In eerste instantie werd ze gevonden op 16 april in Leopoldsburg en werd ze voorlopig opgevangen. Toen de eigenaars zich meldden, was de kat bij de voorlopige opvang helaas al weg. Als …Het weer in Leopoldsburg
Vandaag Buien met onweer 18,8 ° regen 0,60 mm
Morgen Licht bewolkt 24,4 ° regen 0,00 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Leopoldsburg
Vanlook Roger
Vanlook Roger
60 jaar
gestorven op 28/03/2014
in LEOPOLDSBURG
Meer
Wachtdiensten in Leopoldsburg
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Leopoldsburg
Meer immo