Bijna helft soldaten maakt opleiding niet af

Defensie heeft in 2008 1.175 rekruten aangeworven. Dat maakte luitenant-generaal Coene, hoofd vorming bij het Belgische leger, gisteren bekend tijdens een werkbezoek van minister Pieter De Crem aan het Centrum voor Basisopleiding en Scholing (CBOS) in Leopoldsburg.

Opmerkelijk: 45 procent van de rekruten op niveau soldaat haakt af voor hun opleiding afgerond is. “Dat kan liggen aan de krapte op de arbeidsmarkt tot enkele maanden geleden”, zei De Crem. “Maar anderzijds is een militaire opleiding iets anders dan een in de burgerij. Ik wil meer werk maken om vooraf kandidaat-militairen correct te informeren, zodat ze geen valse verwachtingen hebben.”

Een eenduidige verklaring voor die vele afhakers bij de soldaat-vrijwilligers is er niet. Sinds een jaar interviewt de personeelsdienst van het leger systematisch alle vertrekkers om de reden van dat vertrek te achterhalen.

“Eind 2010 hebben we vermoedelijk ons doel al bereikt om de getalsterkte van het leger terug te brengen van 40.000 naar 37.725 mensen. De laatste tijd is veel aandacht gegaan naar uitstroom, maar de instroom om tot een performant en jonger leger te komen, is zeker zo belangrijk”, zei De Crem, die nog eens de belangrijke rol van Limburg voor Defensie onderstreepte.
“Niet alleen is Defensie hier de grootste werkgever, ook voor de vorming is Limburg cruciaal”, zei hij. Zo is Saffraanberg sinds 2007 de nationale onderofficierenschool. En in Leopoldsburg, in het CBOS, passeert elke Nederlandstalige soldaat-vrijwilliger voor zijn eerste dertien weken in het leger.

Joeri

Een van die 653 van lichting 2008 is vrijwilliger Joeri Engelen uit Leopoldsburg. Joeri is al 32, oud voor een soldaat-vrijwilliger: “Ik ben al militair geweest. In Kleine-Brogel, maar dat was me te statisch. Nadien werken in een fabriek viel helemaal tegen. Ik ben een man van de actie. Daarom ben ik opnieuw in het leger gegaan. Maar nu als paracommando.”

Jan BEX

extern kanaal van beverlo te leopoldsburg

Kanaal van Beverlo te Leopoldsburg

Ingestuurd door André Fonteyn
16/04 Al een paar weken is men bezig de kanaaloever langs de kant van de Antwerpsesteenweg te verstevigen door middel van heipalen. Deze worden op korte afstand van elkaar in de kanaal geheid met behulp van een bulldozer die op de boot staat. Achter …

extern werken rotonde quatre bras leopoldsburg

Update: werken rotonde Quatre Bras Leopoldsburg

Ingestuurd door André Fonteyn
12/04 Er is afgelopen week arbeid geleverd aan de Quatre Bras. Begin van de week werd een asfaltonderlaag aangebracht. Ondertussen werd de oude feestzaal afgebroken. Woensdag is een Duitse ploeg een metalen vlechtwerk komen plaatsen op de rotonde en …

Bulgaarse wiettelers krijgen celstraffen van 6 tot 18 maanden

10/04 De Hasseltse correctionele rechtbank heeft donderdag vier leden van een Bulgaarse familie schuldig verklaard aan hun deelname bij een wietplantage in een woning in Leopoldsburg. Midden augustus 2012 kwam de cannabisteelt aan het licht, …Meest gelezen in leopoldsburg
Het weer in Leopoldsburg
Vandaag Licht bewolkt 14,4 ° regen 0,00 mm
Morgen Zwaar bewolkt 9,3 ° regen 0,00 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Leopoldsburg
Vanlook Roger
Vanlook Roger
60 jaar
gestorven op 28/03/2014
in LEOPOLDSBURG
Meer
Wachtdiensten in Leopoldsburg
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Leopoldsburg
Meer immo