“Onze grond is niet vervuild”

Carlo Vanlingen zal met zijn auto-afbraak en recyclagebedrijf plaats moeten ruimen voor de Noord-Zuidverbinding. Zijn auto-afbraak en recyclagebedrijf verdwijnt en zijn 10 hectare industrie wordt natuur.
“Nu zeggen ze in de pers dat mijn terrein vervuild is, maar dat klopt niet. Alle bodemonderzoeken wijzen uit dat mijn grond proper is.”

Carlo Vanlingen moet straks weg. “Ik wil me niet eens uitspreken over de Noord-Zuidverbinding en waar die moet komen. Officieel weet ik niets van een onteigening. Oké, er zijn een paar mensen van Wegen en Verkeer bij me geweest met plannen, maar ik heb nog niets op papier. Maar goed, als ik straks weg moet, dan wil ik wel graag in ruil een terrein in Houthalen-Helchteren. Ik woon hier, ik werk hier en ik wil hier blijven.”

Bodemonderzoek
Maar het stoort Carlo Vanlingen vooral dat mensen denken dat zijn grond vuil is. “Ik heb in 2003 zo’n 4 miljoen euro geïnvesteerd om in orde te zijn met alle mogelijke milieuregels. Ik heb bijvoorbeeld over het hele terrein een ondoorlaatbare laag beton laten storten. Op dat moment is er ook bodemonderzoek geweest en het terrein bleek proper. Als ze er nu natuur van maken, dan moeten ze alleen maar de beton opbreken. Mijn bedrijf is net een voorbeeldbedrijf. Ik heb niet alleen die vloeistofdichte vloer, ik heb ook een speciale installatie om alle gevaarlijke stoffen uit de wrakken te halen. De wrakken blijven hier in afwachting dat ze verhakseld worden. Intussen verkoop ik ook de wisselstukken. ”

Geen autokerkhof
Carlo Vanlingen wil ook niet dat zijn bedrijf een autokerkhof wordt genoemd. “Een kerkhof is een plaats waar je dingen begraaft, hier heb je circulatie. Ik verhandel zo’n 6.000 auto’s per jaar. Hier worden dagelijks auto’s gebracht en afgevoerd. Alleen op dit moment, nu de prijzen van oud ijzer zijn ingestort, blijven ze iets langer liggen. Daarom heb ik ook genoeg plaats nodig, anders kan ik niet inspelen op de schommelingen van de markt.”

Industriegrond
Vlak voor Vanlingen in de krant las dat er een weg door zijn bedrijf zou lopen, had hij een vergunning aangevraagd voor een nieuwe hal. “Een investering van 300.000 à 400.000 euro. Daarmee kan ik ook een paar extra mensen werk geven. Maar ik ga nu niets bouwen als ik binnenkort onteigend word.”
Kan hij niet gewoon het geld van de onteigening opstrijken – alleen de grond is al 2,5 miljoen euro waard - en voor de rest een lang en gelukkig leven leiden? “Nee, ik ben 40 jaar en ik heb een zoon van 16 jaar. Die wil straks misschien de zaak voortzetten. Trouwens, die wrakken moeten toch ergens verwerkt worden.”

Op dit moment heeft Vanlingen 10 hectare, zo’n lap industriegrond vind je bijna nergens meer. “Er is wel grond, maar ze houden dan rekening met hoeveel mensen je werk geeft. Dat zijn er bij maar 7. Maar om te kunnen overleven heb ik toch minstens 7 à 8 hectare nodig. Aangezien het om een onteigening gaat, vind ik dat de overheid me moet helpen. Mag ik er ook op wijzen dat dit volwaardige industriegrond is en geen kmo-zone?”


Liliana CASAGRANDE

Auto belandt in voortuin in Helchteren

17:45 Op de Europarklaan in Houthalen is woensdagmiddag een auto tegen een verlichtingspaal gebotst en dan in de voortuin van een huis beland. Kevin C. (35) uit Houthalen-Helchteren werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. (mm)Mireille Maes

burgemeester onthoofd op alle feest spandoeken

Burgemeester onthoofd op alle feest-spandoeken

13:27 Vandalen hebben afgelopen paasweekend burgemeester Alain Yzermans (sp.a) onthoofd op al zijn spandoeken in de gemeente. Op enkele plaatsen waren reclamekarren geplaatst voor zijn feest naar aanleiding van tien jaar burgemeesterschap. …

beruchte meulenbergse familie wil met valste loonbriefjes woonlening krijgen

Beruchte Meulenbergse familie wil met valse loonbriefjes woonlening krijgen

10:25 Een koppel uit Houthalen-Helchteren is woensdag voor de correctionele rechtbank van Hasselt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden wegens oplichting en valsheid in geschrifte. Ze hadden vervalste loonbriefjes aan de …Meest gelezen in houthalen-helchteren
Het weer in Houthalen-Helchteren
Vandaag Helder 11,3 ° regen 0,10 mm
Morgen Licht bewolkt 13,0 ° regen 0,00 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Houthalen-Helchteren
BAMMENS Lizette
BAMMENS Lizette
71 jaar
gestorven op 21/04/2014
in HOUTHALEN
PAREDIS Mathieu
PAREDIS Mathieu
86 jaar
gestorven op 14/04/2014
in HELCHTEREN
Meer
Wachtdiensten in Houthalen-Helchteren
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Houthalen-Helchteren
Meer immo