Hotel voor insecten in Houthalen-Helchteren

Aan de educatieve bijenstand ‘Op ‘t Sonnis’ wordt zondag het eerste Limburgse insectenhotel plechtig geopend. In het hotel is plaats voor honderden solitair levende bijen, wespen of andere insecten.
“Die diertjes zijn erg belangrijk voor het biologisch evenwicht”, weet imker Albert Vandijck. “We moedigen dan ook iedereen aan om zelf een insectenhotel op te starten.”
Wie wel interesse heeft in zo’n insectenhotel hoeft alvast geen schrik te hebben voor steekgrage bijen of wespen.

“De solitaire bijen die er zich zullen nestelen, doen alles alleen”, legt imker Albert Vandijck uit. “Zij moeten geen kolonie verdedigen, en zullen dus niet steken.”

Aan de educatieve bijenstand ‘Op ‘t Sonnis’ is een heel hotel ingericht voor de solitaire insecten. Die blijken snel tevreden te zijn: rietstengels werden aan elkaar gebonden, en enkele houtblokken werden vol gangetjes geboord met een diameter van 2 tot 12 mm. En toch komen op de openingsdag al meteen de eerste klanten over de vloer.

“Vroeger vonden solitaire bijen en wespen zelf genoeg holletjes, in afgeknakte stengels bijvoorbeeld”, zegt Albert Vandijck. “Maar tegenwoordig wordt alles meteen opgeruimd uit de tuin. Hierdoor verdwijnen heel wat soorten solitaire insecten. Dat valt niet op, maar sommige andere vogels, diertjes of planten zijn afhankelijk van zulke insecten. Zij zullen dus ook verdwijnen.”

De imkers van Op ‘t Sonnis stellen tot eind augustus elke woensdag en zaterdag van 19.30 tot 21 uur hun bijenstand en insectenhotel open.

Peter COSTERMANS
Info: Bijenstand Op ‘t Sonnis, Heerstraat 2 in Helchteren. Info: 011/52.63.53 of 011/52.10.16.

extern laatste bankkantoor in houthalen oost verdwijnt 8000 inwoners blijven verweesd achter

Laatste bankkantoor Houthalen-Oost verdwijnt. 8.000 inwoners blijven verweesd achter.

Ingestuurd door stijn van dingenen
10:41 Update Enkele weken geleden voerden leden van S&D actie aan het filiaal van BNP Paribas Fortis in Houthalen-Oost. “Bij de actie organiseerden we bovendien een petitie waarbij de bewoners van Houthalen-Oost konden aangeven dat ze het een jammerlijke …

extern vzw l a c h bouwt aan artiestencollectief

vzw L.A.C.H. bouwt aan artiestencollectief

Ingestuurd door trudie appermans
10/04 In het vooruitzicht van het komende zinfestival ‘Sensatio’ op 23-24-25 mei wordt er met méér dan tachtig leden van diverse kunstzinnige groepen samengewerktDeze week belichten we enkele lokale groepen zoals het zangkoor Voice Lab. Hun …

extern op post voor maarten wynants

Op post voor Maarten Wynants

Ingestuurd door Wim Göbbels
07/04 Burgemeester Alain Yzermans en schepen Patrick Pollers waren zondag op post tijdens de Ronde van Vlaanderen. Vanuit het veld wilden zij Maarten Wynants 'live' aan het werk te zien. Samen met een aantal andere gasten uit Houthalen-Helchteren, die …Meest gelezen in houthalen-helchteren
Het weer in Houthalen-Helchteren
Vandaag Licht bewolkt 15,1 ° regen 0,00 mm
Morgen Licht bewolkt 16,2 ° regen 0,00 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Houthalen-Helchteren
KNAEPEN Paul
KNAEPEN Paul
86 jaar
gestorven op 26/03/2014
in HELCHTEREN
FOLLON Felix
FOLLON Felix
70 jaar
gestorven op 26/03/2014
in HOUTHALEN
Meer
Wachtdiensten in Houthalen-Helchteren
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Houthalen-Helchteren
Meer immo