Bionerga steekt hand uit naar Machiels

Hubert Brouns, voorzitter van Limburg.net, gaat Bionerga en de groep Machiels rond de tafel brengen in het afvalovendossier. Dat gebeurt op verzoek van Jo Geebelen, afgevaardigd bestuurder van Bionerga. Machiels is, net als in het verleden, bereid op de uitnodiging in te gaan.

In Houthalen-Helchteren staan twee nieuwe afvalverbranders in de steigers: Bionerga wil naast de bestaande oven een nieuwe bouwen, en Machiels wil op Remo het afval weer bovenhalen en vergassen in een plasma-oven. Vorige week deden de drie meerderheidspartijen (CD&V, sp.a en Open Vld) een oproep tot beide afvalverwerkers om samen te werken, want twee ovens in één gemeente lijkt economisch en ecologisch waanzin.

“Omdat Machiels gaat voor een installatie die maximaal 20 jaar in gebruik zou blijven en alleen gebruikt zou worden om het Remostort te saneren, staan we niet weigerachtig tegenover een samenwerking”, stelt Jo Geebelen in een persbericht. “Het moet zeker mogelijk zijn synergieën te vinden of om bijvoorbeeld het afval dat na de voorbehandeling verwerkt moet worden, volgens overeen te komen speciale voorwaarden in energie om te zetten in onze stoomcentrale.”

Laagste prijzen
Bionerga, in handen van de Limburgse gemeenten, herinnert eraan dat de verwerking van het Limburgse afval aan hen werd toevertrouwd na een openbare aanbesteding. “Schaalvergroting door samenwerking met Machiels kan de situatie alleen maar verbeteren. Maar wat huishoudelijk en bedrijfsafval betreft, moet de installatie wel in handen van de Limburgers blijven om de laagste prijzen te garanderen.”

Bij Machiels spreekt men zich nog niet uit over de vorm van samenwerking, maar de wil is er wel. “Anderhalf jaar geleden hebben wij al trachten te praten met Bionerga. Dus waarom nu niet?”, zegt de groep Machiels.

Bionerga hoopt alvast dat de nu uitgestoken hand ook burgemeester Alain Yzermans van Houthalen-Helchteren kan bekoren. “Zeker na de laatste wijzigingen is de ‘walvis van Bionerga’ een van de milieuvriendelijkste installaties van Midden-Europa met minder uitstoot dan een gemiddeld producerend bedrijf”, besluit Geebelen.

Auto belandt in voortuin in Helchteren

17:45 Op de Europarklaan in Houthalen is woensdagmiddag een auto tegen een verlichtingspaal gebotst en dan in de voortuin van een huis beland. Kevin C. (35) uit Houthalen-Helchteren werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. (mm)Mireille Maes

burgemeester onthoofd op alle feest spandoeken

Burgemeester onthoofd op alle feest-spandoeken

13:27 Vandalen hebben afgelopen paasweekend burgemeester Alain Yzermans (sp.a) onthoofd op al zijn spandoeken in de gemeente. Op enkele plaatsen waren reclamekarren geplaatst voor zijn feest naar aanleiding van tien jaar burgemeesterschap. …

beruchte meulenbergse familie wil met valste loonbriefjes woonlening krijgen

Beruchte Meulenbergse familie wil met valse loonbriefjes woonlening krijgen

10:25 Een koppel uit Houthalen-Helchteren is woensdag voor de correctionele rechtbank van Hasselt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden wegens oplichting en valsheid in geschrifte. Ze hadden vervalste loonbriefjes aan de …Meest gelezen in houthalen-helchteren
Het weer in Houthalen-Helchteren
Vandaag Helder 18,2 ° regen 0,00 mm
Morgen Regenbuien 17,6 ° regen 0,40 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Houthalen-Helchteren
BAMMENS Lizette
BAMMENS Lizette
71 jaar
gestorven op 21/04/2014
in HOUTHALEN
PAREDIS Mathieu
PAREDIS Mathieu
86 jaar
gestorven op 14/04/2014
in HELCHTEREN
Meer
Wachtdiensten in Houthalen-Helchteren
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Houthalen-Helchteren
Meer immo