Bionerga steekt hand uit naar Machiels

Hubert Brouns, voorzitter van Limburg.net, gaat Bionerga en de groep Machiels rond de tafel brengen in het afvalovendossier. Dat gebeurt op verzoek van Jo Geebelen, afgevaardigd bestuurder van Bionerga. Machiels is, net als in het verleden, bereid op de uitnodiging in te gaan.

In Houthalen-Helchteren staan twee nieuwe afvalverbranders in de steigers: Bionerga wil naast de bestaande oven een nieuwe bouwen, en Machiels wil op Remo het afval weer bovenhalen en vergassen in een plasma-oven. Vorige week deden de drie meerderheidspartijen (CD&V, sp.a en Open Vld) een oproep tot beide afvalverwerkers om samen te werken, want twee ovens in één gemeente lijkt economisch en ecologisch waanzin.

“Omdat Machiels gaat voor een installatie die maximaal 20 jaar in gebruik zou blijven en alleen gebruikt zou worden om het Remostort te saneren, staan we niet weigerachtig tegenover een samenwerking”, stelt Jo Geebelen in een persbericht. “Het moet zeker mogelijk zijn synergieën te vinden of om bijvoorbeeld het afval dat na de voorbehandeling verwerkt moet worden, volgens overeen te komen speciale voorwaarden in energie om te zetten in onze stoomcentrale.”

Laagste prijzen
Bionerga, in handen van de Limburgse gemeenten, herinnert eraan dat de verwerking van het Limburgse afval aan hen werd toevertrouwd na een openbare aanbesteding. “Schaalvergroting door samenwerking met Machiels kan de situatie alleen maar verbeteren. Maar wat huishoudelijk en bedrijfsafval betreft, moet de installatie wel in handen van de Limburgers blijven om de laagste prijzen te garanderen.”

Bij Machiels spreekt men zich nog niet uit over de vorm van samenwerking, maar de wil is er wel. “Anderhalf jaar geleden hebben wij al trachten te praten met Bionerga. Dus waarom nu niet?”, zegt de groep Machiels.

Bionerga hoopt alvast dat de nu uitgestoken hand ook burgemeester Alain Yzermans van Houthalen-Helchteren kan bekoren. “Zeker na de laatste wijzigingen is de ‘walvis van Bionerga’ een van de milieuvriendelijkste installaties van Midden-Europa met minder uitstoot dan een gemiddeld producerend bedrijf”, besluit Geebelen.

extern kfc helson helchteren handhaaft zich in 1ste provinciale

KFC Helson Helchteren handhaaft zich in eerste provinciale

Ingestuurd door Rudi Geuns
11:01 Update Ook volgend voetbalseizoen speelt KFC Helson Helchteren in de hoogste provinciale afdeling.Met een geweldigde eindspurt (10 punten op 12 in de laatste 4 wedstrijden) hield men 6 ploegen achter zich in de rangschikking.In de slotwedstrijd in …

extern kookdemo voor de dames van markant

Kookdemo voor de dames van Markant

Ingestuurd door marie wens
11/04 De leden van markant Houthalen kookten in de keuken van de Roepsteen in Helchteren een menu volgens de Pure keuken van Pascale Naessens. Achteraf lieten zij het zich gezond smaken.

extern laatste bankkantoor in houthalen oost verdwijnt 8000 inwoners blijven verweesd achter

Laatste bankkantoor Houthalen-Oost verdwijnt. 8.000 inwoners blijven verweesd achter.

Ingestuurd door stijn van dingenen
11/04 Enkele weken geleden voerden leden van S&D actie aan het filiaal van BNP Paribas Fortis in Houthalen-Oost. “Bij de actie organiseerden we bovendien een petitie waarbij de bewoners van Houthalen-Oost konden aangeven dat ze het een jammerlijke …Meest gelezen in houthalen-helchteren
Het weer in Houthalen-Helchteren
Vandaag Zwaar bewolkt 10,5 ° regen 0,10 mm
Morgen Zwaar bewolkt 8,7 ° regen 0,00 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Houthalen-Helchteren
Schiefke Emilia
Schiefke Emilia
89 jaar
gestorven op 10/04/2014
in HOUTHALEN
VAESEN Marcel
VAESEN Marcel
65 jaar
gestorven op 08/04/2014
in HOUTHALEN
Meer
Wachtdiensten in Houthalen-Helchteren
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Houthalen-Helchteren
Meer immo