Stad leert Nederlands aan jonge vluchtelingen

stad leert nederlands aan jonge vluchtelingen

“Alstublieft vind ik één van de mooiste woorden in het Nederlands”, zegt Samir Zargar (16).
Zijn uitspraak is opvallend zuiver voor iemand die amper 4 weken in ons land is. Samir vluchtte uit Afghanistan. Samen met 19 jonge nieuwkomers kreeg hij een maand lang een stoomcursus Nederlands, voor het eerst in Hasselt georganiseerd op vraag van voogden van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen.

Voogden

“We zijn een groepering van voogden van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen uit Limburg, Vlaams-Brabant en Brussel”, vertelt Willem Mignolet, zelf voogd van enkele jongeren én pleegvader van Mustafa Hosseini (15) uit Afghanistan.

“Die jongeren gaan hier naar school en leren Nederlands, maar in de vakantie vindt die ‘Afghaanse connectie’ elkaar en wordt er amper Nederlands gepraat. Vandaar het idee om op een luchtige manier een zomercursus taal te organiseren. Anders trekt Mustafa een hele dag met zijn vrienden naar Kapermolen, nu was het een halve dag Nederlandse les en dan zwemmen”, lacht hij.

“Frans is makkelijker omdat de zinsbouw meer op onze taal lijkt. Nederlands spreken was het moeilijkst en medeklinkers schrijven”, vertelt Mustafa die in Hasselt haartooi leert. “Maar later wil ik eigenlijk tandarts worden.”

Bruintje

De cursus is het werk van het Antwerpse Open Leercentrum Athena. “Ik ben blij dat we de vraag uit het verre Limburg kregen. Waarom we het ‘Reintje, de zomerschool’ genoemd hebben? Het leren in dit project wordt geïnspireerd door het guitige karakter van de vos Reynaert, leren hoeft niet saai te zijn. Voor de herfstvakantie hebben we ‘Bruintje, de herfstschool’ in petto”, verklaart directeur Marie-Jeanne Sente de - bizar genaamde - opvolger.

De huidige lichting van 20 afgestudeerde jongeren kreeg alvast nog een tip mee van schepen Toon Hermans: “Wees niet bang om Nederlands te praten, durf fouten maken. Het is belangrijk om de taal te spreken, niet enkel om naar school te gaan maar vooral om op een leuke manier te leven en te werken in dit land. De stad engageert zich vanaf nu om dit elke vakantie te doen.”

Aladdin

Sami Nazari (16) uit Afghanistan kreeg zelfs ‘grote onderscheiding’ op zijn diploma gestempeld. “Ik vind het belangrijk dat je de taal leert als je in een land wil leven. De luisteroefeningen waren leuk, vooral het verhaal van Aladdin. Maar de uitspraak blijft moeilijk, schrijven is veel eenvoudiger”, zegt hij.

“Op zijn dictee had hij zelfs 9,5 op 10”, voegt lesgeefster Nathalie Janssens toe. “De cursus is goed meegevallen. Soms vonden ze het wel moeilijk om in de vakantie naar de les te komen, maar dat loste ik op met woordspelletjes. Woorden die ze zeker wilden leren? Uitdrukkingen zoals zuurpruim en zeurkous.”

Vuilnisbak op balkon vat vuur in Hasselt

20/04 De brandweer van Hasselt is zondag even voor 16 uur opgeroepen voor een brand in een appartement op de Kempische Steenweg. Op een balkon op de eerste verdieping had een vuilnisbak vuur gevat. Vermoedelijk oorzaak is een smeulende sigaret. De …

extern succesvolle dionysus quiz

Veertig ploegen op Dionysus Quiz

Ingestuurd door Dimitri Bielen
20/04 Vrijdag 18 april werd om 19u45 het startschot gegeven van een nieuwe editie van de traditionele Dionysus Quiz.Net zoals in de voorgaande jaren waren er weer vele inschrijvingen... Een kleine 40 ploegen had vooraf ingeschreven. Met uiteindelijk …

extern landelijke gilde kuringen op lentewandeling doorheen de bollenbverg

Landelijke gilde Kuringen op lentewandeling rond Bollenberg

Ingestuurd door Jos Kuppers
20/04 Op zondag 6 april organiseerde de Landelijke Gilde Kuringen een lentewandeling rondom de Bollenberg in Borgloon. Er waren een veertigtal deelnemers. Het was een zonnige dag en de bloesems waren op hun best. We kregen de nodige en deskundige …Meest gelezen in hasselt
Het weer in Hasselt
Vandaag Helder 10,7 ° regen 0,00 mm
Morgen Helder 10,7 ° regen 0,00 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Hasselt
Marchal Flore
Marchal Flore
90 jaar
gestorven op 17/04/2014
in HASSELT
Truyens Yvo
Truyens Yvo
56 jaar
gestorven op 15/04/2014
in HASSELT
Meer
Wachtdiensten in Hasselt
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Hasselt
Meer immo