Bedrijfshal bij Tessenderlo Chemie vat vuur

Vanmorgen omstreeks half vijf is brand uitgebroken bij het bedrijf Tessenderlo Chemie, langs de Bergstraat in Kwaadmechelen (Ham). Het vuur ontstond nadat een tank met een coating voor meststoffen oververhit was geraakt. In de bedrijfshal ontstond meteen vuur aan het plafond en de transportbanden. Niemand raakte gewond, maar de hal werd uit voorzorg wel meteen geëvacueerd.

Brandweerkorpsen van Tessenderlo, Heusden, Leopoldsburg, Beringen, Hasselt en Lommel snelden ter plaatse. Even werd ook de hulp van de Civiele Bescherming ingeroepen. Zij konden uiteindelijk rechtsomkeer maken.


Volgens burgemeester Dirk De Vis van Ham was het niet nodig om het gemeentelijk rampenplan af te kondigen. “De rook dreef weg van de dorpskernen van Ham en Tessenderlo. Daardoor was er geen gevaar voor de omwonenden,” aldus de burgemeester. Tegen zeven uur was het vuur volledig onder controle.

Meststoffen

"Coating is een product dat over onze meststoffen gedaan wordt om te voorkomen dat de meststoffen tijdens het transport poederig worden. Het zorgt ervoor dat de consistentie niet verandert", zegt Ingvild Van Lysebetten van de communicatiedienst van TC Chemie.

"Het vuur ontstond in een prowax-tank. De tank staat los van de productiehallen. Een stukje van het dak van de dichtstbijzijnde hal vatte vuur. We zijn nog steeds bezig met het begroten van de schade. Ik benadruk dat de site van TC Chemie in Ham geen Seveso-bedrijf is en hier geen schadelijke stoffen zijn. In Ham worden sulfaten en fosfaten, meststoffen en veevoeders geproduceerd", aldus Van Lysebetten.

De ochtendploeg van het bedrijf kon gewoon aan de slag. De schade aan de getroffen bedrijfshal wordt intussen opgemeten.

Lees ook: Fotoreeks: brand bij Tessenderlo Chemie Ham

ToRo/Belga
Foto's Ludo Daems/ToRo

Galerij

customs en willow op hamrock

Customs en Willow op Hamrock

09/04 Op 16 en 17 mei is er weer Hamrock in en rond JH De Stip in Ham. Op vrijdag ziet u op het buitenpodium Tröckenruckstand, Drugsmokkel, The Black Tartan Club, Ex-RZ en Customs. In de Dome, binnen, ziet u Granpaah Fu'z Crashin' Sound System, Mondy …

extern vriendentaal ham neemt deel aan de langste conversatietafel 4

VriendENtaal Ham neemt deel aan de langste conversatietafel

Ingestuurd door Integratiedienst Ham integratiedienst Ham
08/04 VriendENtaal Ham nam afgelopen zaterdag deel aan ‘De langste Conversatietafel’, het orgelpunt van de campagne 'Nederlands oefenen? Ik doe mee!' . Deze campagne wilde aandacht vragen voor de mogelijkheden voor anderstaligen om ook buiten …

drie kwartier hebben we gereanimeerd tevergeefs 2

"Drie kwartier hebben we gereanimeerd... tevergeefs"

08/04 Een 31-jarige vrouw uit Mol heeft maandag zichzelf, haar zoontje (9) en haar dochtertje (7) omgebracht toen ze met haar auto in het Albertkanaal in Ham reed. Rond 7.15u zagen vijf militairen van Kleine Brogel een auto in het kanaal drijven. …Meest gelezen in ham
Het weer in Ham
Vandaag Helder 4,9 ° regen 0,00 mm
Morgen Zwaar bewolkt 6,4 ° regen 0,00 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Ham
Flebus Fons
Flebus Fons
81 jaar
gestorven op 04/04/2014
in KWAADMECHELEN
Bellinkx Albert
Bellinkx Albert
66 jaar
gestorven op 02/04/2014
in OOSTHAM
Meer
Wachtdiensten in Ham
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Ham
Meer immo