Bedrijfshal bij Tessenderlo Chemie vat vuur

Vanmorgen omstreeks half vijf is brand uitgebroken bij het bedrijf Tessenderlo Chemie, langs de Bergstraat in Kwaadmechelen (Ham). Het vuur ontstond nadat een tank met een coating voor meststoffen oververhit was geraakt. In de bedrijfshal ontstond meteen vuur aan het plafond en de transportbanden. Niemand raakte gewond, maar de hal werd uit voorzorg wel meteen geëvacueerd.

Brandweerkorpsen van Tessenderlo, Heusden, Leopoldsburg, Beringen, Hasselt en Lommel snelden ter plaatse. Even werd ook de hulp van de Civiele Bescherming ingeroepen. Zij konden uiteindelijk rechtsomkeer maken.


Volgens burgemeester Dirk De Vis van Ham was het niet nodig om het gemeentelijk rampenplan af te kondigen. “De rook dreef weg van de dorpskernen van Ham en Tessenderlo. Daardoor was er geen gevaar voor de omwonenden,” aldus de burgemeester. Tegen zeven uur was het vuur volledig onder controle.

Meststoffen

"Coating is een product dat over onze meststoffen gedaan wordt om te voorkomen dat de meststoffen tijdens het transport poederig worden. Het zorgt ervoor dat de consistentie niet verandert", zegt Ingvild Van Lysebetten van de communicatiedienst van TC Chemie.

"Het vuur ontstond in een prowax-tank. De tank staat los van de productiehallen. Een stukje van het dak van de dichtstbijzijnde hal vatte vuur. We zijn nog steeds bezig met het begroten van de schade. Ik benadruk dat de site van TC Chemie in Ham geen Seveso-bedrijf is en hier geen schadelijke stoffen zijn. In Ham worden sulfaten en fosfaten, meststoffen en veevoeders geproduceerd", aldus Van Lysebetten.

De ochtendploeg van het bedrijf kon gewoon aan de slag. De schade aan de getroffen bedrijfshal wordt intussen opgemeten.

Lees ook: Fotoreeks: brand bij Tessenderlo Chemie Ham

ToRo/Belga
Foto's Ludo Daems/ToRo

Galerij

extern grote opkomst voor jaarlijks paasontbijt kwb oostham

Grote opkomst voor paasontbijt van KWB Oostham

Ingestuurd door ludo appelen
09:45 Update Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde KWB-Oostham op paasmaandag 21 april haar traditionele paasontbijt voor leden en hun gezin. Met niet minder dan 160 mensen uit zowat 60 KWB-gezinnen was dit ongetwijfeld de meest geslaagde editie van de …

Vijf Hamok winnaars te Leopoldsburg.

Ingestuurd door Tuur Cloostermans
22/04 Op Paasmaandag richt, traditiegetrouw, Hamok de Paascross in op het militair domein Baeckelandt in Leopoldsburg. Baanlegger Fernand Scheelen zorgde voor fijne omlopen en kreeg meer dan 300 lopers aan de start. De 62 aanwezige Hamoklopers wisten …

extern avond 1m bak tuinieren sucses overgans de lijn

Avond 1m²-bak-tuinieren succes over de hele lijn

Ingestuurd door Rudi Luyckx
21/04 Een meer dan geslaagde avond over 1m² bak tuinieren op vrijdagavond, was het resultaat van de samenwerking tussen de gemeentelijke cultuurdienst en Tuinhier Ham.Niet alleen de trouwe leden van Tuinhier, maar ook een 30- tal geïnteresseerden van …Meest gelezen in ham
Het weer in Ham
Vandaag Licht bewolkt 19,9 ° regen 0,00 mm
Morgen Zwaar bewolkt 20,5 ° regen 0,00 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Ham
Otten Maria
Otten Maria
84 jaar
gestorven op 20/04/2014
in KWAADMECHELEN
Flebus Fons
Flebus Fons
81 jaar
gestorven op 04/04/2014
in KWAADMECHELEN
Meer
Wachtdiensten in Ham
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Ham
Meer immo