Spaarbekken IJzerbeek moet Halen-centrum beschermen

De provincie gaat in Halen een wachtbekken aanleggen om overtollig water van de IJzerbeek op te vangen. Dat moet Halen-centrum beter tegen wateroverlast beschermen. De werken starten in het voorjaar.

Het bekken past in een net van maatregelen tegen wateroverlast die na de grote overstroming van september 1998 zijn genomen. Halen telde toen voor een kwart van alle schadegevallen in Limburg. In Halen komen heel wat rivieren uit het Demerbekken samen.

Het reservoir krijgt een capaciteit van 60.000 kubieke meter. In het voorjaar start fase 1 van de werken: de aanleg van een ringdijk ten zuiden van de Betserbaan en het plaatsen van een stuwconstructie. Die laat maar een berekende hoeveelheid water van de IJzerbeek door in de richting van het centrum van Halen. Zo wordt het overtollige water in het bekken van de aanpalende weilanden gestuurd. In fase 2 worden poelen aangelegd en beplanting aangebracht. Het traject van de IJzerbeek wordt ook gedeeltelijk herlegd.

Langs de Velpe, die vanuit Brabant naar en door Halen stroomt, zijn drie bekkens gepland, een in Halen en twee in Vlaams-Brabant.

LW

extern vandalen aan t werk

Vandalen aan het werk in Halen

Ingestuurd door Rosette Ripol
17/04 Militairen stonden al op wacht voor de honderdste herdenking Slag der Zilveren Helmen van WO I te Halen. Tot de vandalen er werk van maakten.

regenboogmobiel houdt halt aan stadhuis halen

Regenboogmobiel houdt halt aan stadhuis Halen

13/04 Aan het stadhuis van Halen hield zaterdag 12 april de kleurrijke regenboogmobiel van Het Regenbooghuis Limburg halt. "Met een kleurrijke regenboogmobiel trekken wij met een delegatie van het Regenbooghuis naar de verschillende Limburgse steden …

extern vzw haelen1914 2014 maakt uniek duits kerkhof uit wo i toegankelijk voor het publiek

vzw Haelen1914-2014 maakt uniek Duits kerkhof uit WO I toegankelijk

Ingestuurd door Peter Vandenbroeck
12/04 Zaterdag 12 april 2014. Een mistige ochtend. Drie medewerkers van de vzwHaelen1914-2014 verzamelen aan de buurt van de hoeve IJzerwinning. Even later gaan ze wat verder in het veld aan de slag om het voormalig Duits kerkhof toegankelijk te maken …Meest gelezen in halen
Het weer in Halen
Vandaag Helder 3,7 ° regen 0,00 mm
Morgen Zwaar bewolkt 8,6 ° regen 0,00 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Halen
CORTHOUTS Herman
CORTHOUTS Herman
74 jaar
gestorven op 05/04/2014
in HALEN
VUEGEN Eveline
VUEGEN Eveline
84 jaar
gestorven op 03/04/2014
in ZELEM
Meer
Wachtdiensten in Halen
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Halen
Meer immo