"Kijk, ik fiets!"

kijk ik fiets

De provincie organiseert voor de eerste keer het project “Kijk, ik fiets!”. Een project waarbij 4- tot 7-jarigen, die al vlot kunnen fietsen met steunwieltjes, op een halve dag leren fietsen op twee wielen. De begeleiding van de kinderen gebeurt door één van de ouders, maar met ook inzet van professionele begeleiders.

Jeroen Hendrickx en Mylène Leruth zijn de begeleiders van de eerste twee sessies die afgelopen zaterdag in Alken plaatsvonden en hun inspanningen lonen. “De helft van de kinderen kan fietsen na de sessie, maar er blijft nadien natuurlijk nog huiswerk voor de ouders.”

De ouders nemen bij de start van de sessie plaats achter de kinderen en hebben stevig de bekende borstelsteel vast om dochter- of zoonlief te begeleiden. “Een metaalbewerker uit Zonhoven heeft dit pienter uitgekiend. Een metaalconstructie is bevestigd op de bagagedrager en daarop is een houder gelast waarin de borstelsteel stevig vastzit. Een handig hulpmiddel, waar meteen veel vraag naar is,” legt Jeroen Hendrickx uit. “Maar het is lesmateriaal, dat terug naar de provincie moet”, moet Jeroen geïnteresseerde ouders ontgoochelen.

Stoppen

De les start met het aanleren van een correcte fietshouding, remmen en stoppen. Een nuttige oefening zo blijkt, vooral voor Robbe Tournel: “Fietsen kan ik al enkele weken, zegt de kleuter fier, “maar nu leer ik hoe ik moet stoppen en vertrekken”. Voor de overigen is het vooral een openbaring hoe ze de fiets - één pedaaltje bovenaan plaatsen, fietsje beetje schuin houden, kracht overbrengen op het pedaal - zelf in beweging krijgen.

Oma

De vierjarige Sam Uittebroeks is een aandachtige leerling: “Eén keer liet papa me los en toen was ik meteen aan het fietsen”. Maria Heeren, is een oma-begeleidster, maar meteen wordt duidelijk waarom: “Zowel Victor en Lore Cosemans zijn vier jaar en dus een tweeling. Dat Maria de knepen van het vak al kent, is duidelijk. “Drie dochters en mijn drie oudste kleinkinderen heb ik zelf al leren fietsen, maar zo’n fietssessie is duidelijk een pluspunt voor zowel ouders als kinderen.

Gedeputeerde Walter Cremers heeft het nog over de uiteindelijke doelstelling: deze fietslessen kaderen in het Velodroomproject, waarmee de provincie meer mensen op de fiets wil krijgen voor hun dagelijkse verplaatsingen. “Onder het motto ‘jong geleerd, is oud gedaan’ willen we ook jonge kinderen op de fiets krijgen”, zegt gedeputeerde Cremers. Na de sessie in Alken, zijn er ook nog sessies in Opglabbeek, Bilzen, Kortessem en Diepenbeek.

Op z'n Alkens

Ingestuurd door Jos Boiten
14/04 "Beda.nkt" en "astenblif" zèn twie van den schoinste wuu-jd, dei ze huebbe oawtgevonne."Dank u wel" en " a. u. b." zijn twee van de schoonste woorden, die ze hebben uitgevonden.Dje zeit ni allein ne ma.n as dje keinger koeint mao.ke , ma... dje …

extern verpleegkundige linda droogmans leert kvlv werken met een defibrilator

Verpleegkundige leert KVLV werken met een defibrillator

Ingestuurd door Nicole Daniels
11/04 In België krijgen naar schatting 10.000 personen een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Meestal is dit het gevolg van een hartinfarct. Dat is een acuut zuurstofgebrek van de hartspier door een vernauwing of verstopping van een …

extern april bloesemfeestmaand ontdek haspengouw

April = Bloesemfeestmaand. Ontdek Haspengouw!

Ingestuurd door Gemeentebestuur Alken Dienst communicatie
11/04 De Haspengouwse gemeenten laten u de hele maand april genieten van die unieke bloesempracht. De speciaal bewegwijzerde wandel-, fiets- en autoroutes leiden u door de hele fruitstreek. Zo is er in Alken een startpunt van een bloesemfietsroute van …Het weer in Alken
Vandaag Helder 3,9 ° regen 0,00 mm
Morgen Helder 2,4 ° regen 0,00 mm
Meest gelezen in binnenland
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Alken
Lammens Eloi
Lammens Eloi
79 jaar
gestorven op 08/04/2014
in ALKEN
VANLANGENAKKER Jozef
VANLANGENAKKER Jozef
92 jaar
gestorven op 05/04/2014
in ALKEN
Meer
Wachtdiensten in Alken
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Hebbes.be Immo in Alken
Meer immo