www.inmemoriam.be : de eerste uitvaartsite van België

Print
Internet is voor het leven, en nu ook voor de dood. Geboortesites en -kaartjes vond je al langer, sinds deze week is de levenscyclus rond. Met www.inmemoriam.be lanceert de Regionale Uitgeversgroep (uitgever van onder meer Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen) de allereerste uitvaartsite in België. Dat gebeurt in samenwerking met verschillende beroepsfederaties van begrafenisondernemers. Op de site komen overlijdensberichten, biografieën (een primeur voor België), allerlei nieuws en informatie over uitvaart en redactionele artikelen uit de beide kranten die over dood en uitvaart gaan.
BR>
Draai het of keer het zoals u wil: overlijdensberichten worden graag gelezen. Onderzoek wijst uit dat de pagina's met overlijdensberichten in de krant tot de meest gelezen bladzijden behoren. Dat was dus al één goeie reden om aan een uitvaartsite te denken. «Een andere is dat er vaak naar gevraagd werd door bezoekers van onze internetsite,» zegt Annick Moermans, productmanager binnen Concentra. «Vaak zijn dat uitgeweken Limburgers of Antwerpenaars die onze krant op de site raadplegen, maar die daar dus de overlijdensberichten misten. En tenslotte zijn er veel voorbeelden van dit soort sites in het buitenland, vooral in Amerika en in Nederland.»

Biografie


Met een stijgend gebruik van internet (vandaag zouden 1,7 miljoen Belgen surfen en binnen vier jaar zouden er dat 4 miljoen moeten zijn) werd beslist dat het tijd werd dat ook België een eerste dergelijke uitvaartsite kreeg. Wie naar www.inmemoriam.be surft, komt op een sobere site terecht. Een vogeltje met palmtak in de bek vliegt naar het midden van het scherm, waarna u kan kiezen. In Berichten komen automatisch alle overlijdensberichten die in Het Belang van Limburg en in Gazet van Antwerpen staan, sinds 24 oktober. «We zijn niet terug in de tijd gegaan, maar vanaf nu blijven ze wel permanent on line. En makkelijk opzoekbaar op naam, geboortedatum en plaats.»
Het is trouwens ook mogelijk overlijdensberichten alleen nog on line te zetten. Daarvoor moet apart betaald worden. «Het wordt mogelijk om heel gericht te zoeken,» zegt Annick Moermans. «Als je wil weten welke mensen uit je kleuterklas al gestorven zijn, kan je die via enkele eenvoudige gegevens terugvinden.» In principe wordt alles automatisch geregeld via de begrafenisondernemer, die ook op de hoogte is van alle tarieven.
Maar er is meer. «Een overlijdensbericht geeft tot nu informatie over wie is overleden, wanneer, waar hij geboren is, wanneer begroeting en begrafenis,» zegt Annick Moermans. «Wij voegen daar nu Biografieën aan toe, waarin levensloop, hobby's, studies enz... kunnen opgenomen worden. We mikken daarbij uitdrukkelijk op gewone mensen. Ook dat is nieuw in België. Ze komen ook in de krant, voorlopig enkel op woensdag weliswaar.»

De wet


Derde blokje op www.inmemoriam.be zijn nieuws en info. Niet alleen komt daarin een selectie van artikelen uit Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen over uitvaart. «Bedoeling is eigenlijk mensen te helpen als ze met een plots overlijden geconfronteerd worden,» zegt Moermans. «We staan daar in België niet zo graag bij stil. Nederland gaat daar veel opener mee om. Op de site worden vragen beantwoord rond dood, over hoe het zit met testamenten en verzekeringen, wettelijke verplichtingen, crematie, plus is er een lijst van begrafenisondernemers en een lijst van begraafplaatsen.» Tenslotte kan u op de nieuwe site ook terecht voor biografieën van bekende personen die overleden zijn. Geplukt uit de archieven van Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen, sinds begin 2000 en vanaf nu dus dagelijks aangevuld. Vandaag zijn zo'n 110 biografietjes van beroemde overleden personen te raadplegen van Robert Mosuse, over Johan Anthierens en Toon Hermans tot Roger Vadim en Paula Yates.
Surfen naar www.inmemoriam.be.