Veertien sterren-restaurants

- Nederland beent België langzamerhand bij, als het op lekker eten aankomt. In de nieuwe Michelin-gids krijgen twee Belgische (De Karmeliet in Brugge en Hof van Cleve in Kruishoutem) en twee Nederlandse restaurants drie sterren. Elf restaurants van bij ons (waaronder ‘t Zilte in Mol) en tien in Nederland krijgen twee sterren. Eén ster is weggelegd voor 88 Belgische en 64 Nederlandse eetgelegenheden. Op schaal Limburg hebben onze noorderburen ons voorbijgefietst. Net over de grens vindt u nu twee restaurants met twee sterren (Beluga in Maastricht en De Leuf in Ubachsberg). In onze provincie blijft alles zoals het was voor Clos St. Denis (twee sterren) en vier restaurants met één ster. Groot-Limburg telt nu niet minder dan veertien sterren-restaurants
Belgisch-Limburg
HHClos St. Denis - Kortessem
HAan Tafel bij Luc Belling - Hasselt
HHoeve St. Paul - Lummen
HSlagmolen - Opglabbeek
HVivendum - Dilsen-Stokkem
Nederlands-Limburg
HHBeluga - Maastricht
HHDe Leuf - Ubachsberg
HDa Vinci - Maasbracht
HToine Hermsen - Maastricht
HTout à fait - Maastricht
HAu Coin des Bons Enfants - Maastricht
HChâteau Neercanne - Maastricht
HIn De’n Dillegaard - Nuth
HBretelli - Weert

De reacties van de Limburgse chefs

HAan Tafel bij Luc Bellings
Luc Bellings: “Hehe, het was toch weer een verlossend telefoontje. Ook al is het nu het derde jaar op rij dat we die ster krijgen. Nu komt het erop aan om verder te werken en onze Nederlandse confraters niet te ver te laten uitlopen. Hier in Limburg zit heel veel jong talent.”

HHoeve St. Paul
Tony Robyns: “Natuurlijk kan je alleen maar tevreden zijn. Ook na 38 jaar voel je nog steeds die opluchting als je weet dat je kookkunst gewaardeerd blijft. Er zijn veel jongeren die de neus aan het venster steken. Voor de oudere garde komt het erop aan creatief en jong van geest te blijven.”

HSlagmolen
Bert Meewis: “Dit bericht kon op geen beter moment komen. We zijn nu net met het personeel op weg naar Frankrijk, om er eens samen een feestje van te maken. Dat hebben we wel verdiend. Die Michelin, dat is toch telkens weer als een proclamatie na een zware examenreeks.”

HVivendum
Alex Clevers: “Wij zijn heel opgetogen. De wetenschap dat je die ster na het eerste jaar kunt behouden, is toch een hart onder de riem. Die eerste ster heeft dit jaar voor heel veel extra toeloop gezorgd. Maar ondanks de bijkomende drukte, zijn we er toch in geslaagd het niveau op peil te houden.”
‘t Zilte in Mol
Favoriet gerecht