Vrouw draagt de broek

Print
GENK/SINT-TRUIDEN/LOMMEL - Vrouwen en voetbal. Volgens sommigen zal het nooit klikken. De vrouw die naast het terrein staat te schreeuwen wordt ofwel met de nek aangekeken ofwel in het gezicht uitgelachen. Dat hoort niet vinden de macho's, Dat staat niet menen anderen. Toch zijn er genoeg dames die elke week naar het stadion trekken voor hun pot voetbal. Wij gingen bij de drie Limburgse eersteklassers op zoek naar spice girls met een voetbal. En wie het niet gelooft: we hebben ze nog gevonden ook.
BR>
We staan aan het Fenix-stadion in Genk. De jongens van de A-kern komen buiten gewandeld en trekken richting oefenveld voor de namiddagtraining. De bende supporters, waarvan zeker één derde meisjes of vrouwen, volgt.
«Ik kom elke dag naar de training kijken,» zegt Jessica Limpetti. «Zo weet ik wie er geblesseerd is, wie er speelt en kan ik de tactiek voor de volgende wedstrijd ook al volgen. Al drie jaar mis ik geen training of wedstrijd.»
«Ik heb een abonnement achter het doel, bij de staanplaatsen waar het meeste sfeer is,» lacht Brenda Smolders. «Daarvoor kom ik naar Genk: voor de ambiance.»
«Het valt echt op dat Genk veel vrouwelijke supporters heeft,» vindt Anneke Reumers. «Volgens mij zijn er meer vrouwen dan mannen. Wij komen vooral omdat het zo'n mooie spelers zijn in Genk,» giechelt Yasmine Laaraj. «Heb je Bjarni Gudjonsson al eens goed bekeken?» Euh ... neen.
«En Reini dan? Ook al zo'n knappe kerel,» springt Martien Humblet in. «Maar we komen toch ook voor het voetbal, hoor. En niet alleen voor de mooie jongens.»
16% van de leden van de Generation Club bij Racing Genk zijn dames, 49% van de fanmail in Racing Genk kwam van vrouwelijke supporters.

Kanarie


Mocht Marleen Smets in reïncarnatie geloven, zou ze waarschijnlijk terugkomen als een kanarie. Hoe verklaar je anders een kwarteeuw clubliefde? «Al 25 jaar trek ik elke veertien dagen naar Staaien,» aldus Marleen. «En ook de uitwedstrijden volg ik samen met mijn man en zoon.»
Sommige vrouwen zullen het nooit begrijpen, maar Marleen kan niet zonder voetbal. «Ik leef voor het voetbal. Als de competitie afgelopen is, zit ik al te wachten op het begin van de volgende.»
Toch beleeft Marleen de jongste tijd minder plezier aan haar uitstapjes. En niet alleen door de slechte prestaties van haar team. «Tegenwoordig kan je niks meer roepen in het stadion of je krijgt een lap om je oren van een of andere hooligan. Als je 's avonds zonder een pak slaag thuiskomt, mag je van geluk spreken.»
Dat vrouwen niks van voetbal afweten, wil Marleen niet horen. «Wij kennen er meer van dan de mannen! (overtuigd). Je moet maar eens komen luisteren. Ik moet altijd zeggen welke speler er op doel getrapt heeft of de bal van de lijn haalde, want ik ken de spelers het beste.»
Vijf jaar geleden had STVV 9% vrouwelijke supporters, op dit moment is dat gestegen tot 13,3%.

Vrouwelijke steward


Leen Berchmans startte onlangs haar derde seizoen als steward bij Lommel SK. «Vrienden vonden dat ik als trouwe supporter eigenlijk toch iets moest doen voor mijn club,» aldus Leen. «Ik heb een steward-opleiding gevolgd en leerde dat je vooral kalm moet blijven, zeker niet agressief mag worden. Ik ben nog maar één keer in moeilijkheden geraakt toen ik in het vak van de bezoekers stond. Plots begonnen de Lokeren-fans onder elkaar te vechten. Veel kan je dan niet doen natuurlijk.»
Leen heeft nog vier vrouwelijke collega's. «Ik denk niet dat het voor een vrouw moeilijker is om de taak van een steward goed uit te voeren. Misschien luisteren relschoppers nog eerder naar een meisje dan een jongen? In het begin kregen we natuurlijk seksistische opmerkingen, maar nu kennen ze ons.»
Vrouwelijke hooligans lopen er in Lommel niet rond. «Toch niet in die zin van het woord. Je hebt wel een aantal fanatieke fans, maar die verweren zich vooral verbaal en niet met geweld.»
6% van de abonées bij Lommel SK zijn vrouwen.