Hippodroom Wallonië: Ghlin vervangt Sterrebeek

Print
GHLIN - Tijdens de inwijding van het Hippodroom van het Bois-Brûlé-Mons (HBBM) in Ghlin op 23 september vond er de enige officiële paardenkoers in Wallonië in de 20ste eeuw plaats. Die première bleek zes maanden later de aanzet tot een heuse competitie. Ghlin vervangt namelijk de leemte die Sterrebeek achterliet.
BR>
Het Sterrebeekse organisatiecomité was niet meer in staat om zijn rennen op woensdagavond te organiseren en maakte bijgevolg vrijwillig plaats vrij op de kalender van de Belgische paardensport. Op vrijdag 9 mei gaat de nieuwe competitie in Ghlin van start, met negen wekelijkse koersen - en negen tiercés-quartés-top 5 - tot en met 4 juli. Daarna geeft het de fakkel door aan Oostende. Een galop, en twee gemengde ontmoetingen zijn bovendien gepland voor september (8,15 en 22).

Achille Cassart, de afgevaardigd-beheerder van HBBM, en zijn team zijn er dus in geslaagd om een hippodroom te bouwen en een koersprogramma aan te bieden in een regio die het steeds met weinig middelen moest stellen. En dat ondanks het feit dat de Walen meer geld spenderen aan het spelletje dan de Vlamingen.

De hippodroom is nog niet veel veranderd tegenover de opening. Dat betekent dat er nog altijd geen boxen zijn (investering van 50 miljoen frank gelijk verdeeld tussen het Waals Gewest en de Europese Unie), en ook geen tribune (150 miljoen verdeeld tussen WG, EU en HBBM). Het begin van de werken moest worden uitgesteld door veiligheidsproblemen bij gasleidingen, maar alle budgetten zijn goedgekeurd. De piste die aanvankelijk als te hard werd bekritiseerd, werd in tussentijd behandeld, zodat ze zachter loopt. In afwachting van de afwerking van de installaties moeten de toeschouwers het voorlopig met een grote tent doen.

Maar Cassart laat zich daar niet door ontmoedigen en toont zich zeer ambitieus over zijn 'kind'. De bedoeling is om op termijn, door de deelnemers goed te vergoeden (50.000 frank minimum per koers), de uittocht van Belgische eigenaars, trainers, drivers en jockeys, die naar Frankrijk trekken, tegen te gaan.

Er zijn in Ghlin minstens zes exclusieve ruiterevenementen: jumping, dressuur, span, military, drafkoersen, en galopkoersen. Het jaarlijks programma van koersen omvat 35 ontmoetingen. De drafmeeting die volgende woensdag begint bestaat uit negen semi-nocturnes (18u) van elk zeven koersen, in mei (9, 16, 23, 30), juni (6, 13, 20, 27) en juli (4). Er is zeker een galopontmoeting op zaterdag 15 september (14u), en twee gemengde wedstrijden eveneens in september (8 en 22) en op hetzelfde uur. De drafpiste is 1100 meter lang, dat is 300 minder dan die van de galop.