Beurzen onderuit door politieke onzekerheid in Europa

Print
Beurzen onderuit door politieke onzekerheid in Europa

Beurzen onderuit door politieke onzekerheid in Europa

De politieke onzekerheid in Europa doet de beleggers huiveren. De beurzen gingen collectief onderuit, de euro verloor fors in waarde.

Vandaag bood de Nederlandse premier Mark Rutte zijn ontslag aan na mislukt besparingsoverleg. Zondag verloor de Franse president Nicolas Sarkozy de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Voor beleggers is de politieke onzekerheid en het groeiend verzet in Europa tegen de besparingsretoriek rampzalig. "Er is nog veel werk te doen in Europa, terwijl er politieke en sociale druk is om juist niet meer te doen", vat een analist het samen. De onzekerheid vertaalde zich cash op de beurzen. De beurs van Frankfurt diende een verlies van 3,36 pct te slikken, Parijs 2,83 pct, Milaan 3,83 pct en Amsterdam 2,6 pct. De euro verloor 0,7 pct tegenover de dollar en 1,2 pct tegenover de yen. In onzekere tijden doet Duits overheidspapier het altijd goed. De rente op de bund daalde opnieuw, en het verschil met Nederlands staatspapier steeg naar het hoogste peil sinds 2009.