Londense manager Goldman Sachs verlaat "toxische" bank

Print
Een manager van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in Londen is opgestapt bij de bank. De man kampt naar eigen zeggen met een gewetensprobleem, zo schrijft hij in een open brief aan de krant The New York Times.

Greg Smith, die aan het hoofd stond van de derivatenactiviteit van Goldman Sachs in Europa, zegt dat het klimaat bij de bank voor hem nooit eerder zo toxisch en destructief is geweest.

Goldman Sachs reageerde al dat de uitlatingen van Smith niet kloppen. "We denken dat dit niet onze manier van werken weerspiegelt", aldus een woordvoerster aan de Britse zender BBC. "In onze visie zijn we enkel succesvol als ook onze klanten succes hebben." Smith treedt op in video's van Goldman Sachs, die wereldwijd bij universiteiten getoond worden. "Ik wist dat het tijd was om op te stappen toen ik mij realiseerde dat ik niet langer de studenten recht in de ogen kon kijken en zeggen wat voor een fantastische werkplek ik heb", luidt het in zijn open brief. "Het maakt mij ziek om te zien hoe gevoelloos mensen praten over het afzetten van klanten. De laatste twaalf maanden hoorde ik verschillende managers refereren naar hun klanten als "muppets" (zoals in de gelijknamige poppenserie, nvdr), soms zelfs in interne mails." Goldman Sachs kwam tijdens de financiële crisis al onder vuur te liggen en moest steun zoeken bij de overheid.