Ook Guy kiest voor Erfgoeddag

Print
Ook Guy kiest voor Erfgoeddag

Foto: Katelijne Beerten

Lanaken - Komende zondag is het Erfgoeddag. De dienst Erfgoed vroeg aan de Lanakenaren welk voorwerp ze koesteren. De voorbije weken maakten we al kennis met de keuzes van Hubert Paulissen en Alice Bloemen. Vandaag is het de beurt aan Guy Hoofs.

Wie Guy kent, weet dat hij een bijzondere interesse heeft in(vooral) de Tweede Wereldoorlog. Hij is ook daarom bv. actief in de Vriendenkring Oorlogsdocumentatie Groot-Lanaken en werkt als gids in het Fort Eben-Emael. Het kon dan ook niet anders dat het voorwerp van zijn keuze te maken heeft met Eerste of Tweede Wereldoorlog.

Deze helm werd bij vrienden van Guy Hoofs gevonden tijdens werkzaamheden in hun huis in Veldwezelt. Het is een Duitse helm, die gedragen werd tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar ook tijdens de meidagen van de Tweede Wereldoorlog.
Deze helm is zo bijzonder omdat hij veel vragen oproept. Die gaten bijvoorbeeld, zijn ze er gekomen door de erosie, of door gevechten? De plaats waar hij gevonden is: is dat de plaats waar de soldaat sneuvelde, of werd de helm gevonden door een Veldwezeltenaar die hem vervolgens op die plek bewaarde? Hoe oud is de helm? Lag hij al sedert de Eerste Wereldoorlog op die plek, of is hij er “pas” tijdens de Tweede Wereldoorlog terecht gekomen? Kunnen we ooit achterhalen van wie de helm ooit was?

Helaas zullen de antwoorden op die vragen wellicht nooit komen, toch is het voor Guy een belangrijk stuk. Niet in het minst omdat er blijkbaar uit de geschiedenis geen lessen getrokken worden. Ook vandaag woeden er helaas nog oorlogen. Guy is gefascineerd door (vooral) de Tweede Wereldoorlog. Alle vier zijn grootouders hebben vanalles meegemaakt tijdens die periode, zowel positief als negatief, en die verhalen vertelden ze graag aan de kleinkinderen.

Wie nieuwsgierig is naar meer, moet zeker zondag 22 april naar de Museumkerk in Oud-Rekem komen. De voorwerpen die de Lanakenaren koesteren, zullen er van 10 tot 17 uur tentoon gesteld worden.
Toegang gratis.

Foto: Piet Paulissen

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio