Dierentuin zwaar onder vuur: beelden tonen ondervoede leeuw met afgebeten staart

Print

Dierentuin zwaar onder vuur nadat beelden opduiken van ondervoede leeuw met afgebeten staart Video: YouTube

Videobeelden van in een lokale dierentuin hebben voor veel ophef gezorgd in China. Enkele toeristen konden in Taiyuan Zoo, in de noordelijke provincie Shanxi, vastleggen hoe een zwaar ondervoede leeuw samen met een soortgenoot in een kooi rondloopt met een afgebeten staart. Een woordvoerder van de dierentuin verklaarde inmiddels hoe het incident is ontstaan.

De situatie kwam aan het licht tijdens Chinees Nieuwjaar. Een paar toeristen vonden het een leuk idee om een daguitstap te maken in de Chinese dierentuin, maar hadden zich totaal niet aan dit schokkende beeld verwacht. In een van de kooien troffen ze twee magere leeuwen aan, waarbij eentje zelfs met een afgebeten staart rondliep.

Hun tengere overkomen deed aanvankelijk vermoeden dat het dier zijn staart afbeet vanwege hongersnood. Een woordvoerder van de dierentuin weerlegde weliswaar die stelling. “De leeuw viel in slaap terwijl zijn staart in een drinkplaats lag”, vertelde hij. “Maar door de koude temperaturen bevroor al het water. Toen de staart uiteindelijk begon te bloeden, besloot de leeuw die af te bijten.” Enkele medewerkers van de zoo zouden bijgevolg de wonde hebben opgemerkt en dienden een medicijn toe om het bloeden te helpen stoppen.

Niettemin bleef de woede groot bij vele bezoekers. Velen van hen beschuldigden de zoo van dierenmishandeling aangezien beide leeuwen duidelijk ondervoed waren op de ophefmakende beelden. Volgens sommige reageerders op de Chinese sociaalnetwerksite Weibo leken de leeuwen ook “depressief” te zijn toen ze in hun kleine kooi rondliepen. Voorlopig heeft de woordvoerder van Taiyuan Zoo nog geen duidelijkheid gegeven over de reden waarom de leeuwen er zo mager uitzagen.