Food

Geen tijd om te koken tijdens de blok? Deze gerechten zijn razendsnel klaar

Print
Geen tijd om te koken tijdens de blok? Deze gerechten zijn razendsnel klaar

Overleef je de blokperiode op frieten en pizza omdat je geen tijd hebt om te koken op kot? Slecht excuus, want groentjes klaarmaken hoeft niet veel tijd te kosten. Wij vroegen ‘Rookie Cook’ Loïc van Impe, auteur van een boek vol recepten voor op kot, naar zijn twee snelste favorieten.

Geen tijd om te koken tijdens de blok? Deze gerechten zijn razendsnel klaar

Dat je maar beter gezond eet tijdens de blok, wil Loïc liever niet gezegd hebben: “Ik denk dat er niets mis mee is om af en toe eens een pak friet te halen. Mij draait het vooral om evenwicht, om genoeg variatie hebben in je eetpatroon. Groenten klaarmaken hoeft niet zoveel tijd te kosten en je kan al eens fruit tussendoor eten in plaats van chips. Probeer gewoon je verstand te gebruiken.”

Nog een tip van Loïc: “Zit je op kot, neem dan mee van huis wat je kan. Een restje soep, of tomatensaus, groenten, .. steek ze in een tupperwarepotje of als je kan in de diepvries. Niets mis met je ouders even gezond uitbuiten in deze periode.” Zelf kookte Loïc overigens wél tijdens zijn blokperodiode: “Ik ging net heel veel koken om te vermijden dat ik echt moest gaan studeren – het is ook een vorm van uitstelgedrag.”

De twee snelle favorieten van Loïc:

Panpizza

“Hij is sneller dan de pizzabezorger, heel gemakkelijk te maken en bovendien vegetarisch, dus een goede afwisseling als je in deze periode veel vleesgerechten eet”.

Ingrediënten

Geen tijd om te koken tijdens de blok? Deze gerechten zijn razendsnel klaar

- 1/2 prei

- 1 eetlepel ricotta

- 1 eetlepel roomkaas

- 40 g geraspte parmezaan

- 1 kant-en-klaar pizzadeeg

- 50 g diepvrieserwten

- 100 g geraspte mozzarella

- enkele blaadjes basilicum

- sjalot of ui

- knoflook

- olijfolie

- peper & zout

Snijd de prei, sjalot en een teentje knoflook in fijne sliertjes en bak ze kort aan in hete olijfolie. Kruid met peper en zout.

Maak de spread met een eetlepel ricotta, een eetlepel roomkaas en een eetlepel parmezaan. Kruid met peper en zout.

Haal de groentjes uit de pan en bak het pizzadeeg in ongeveer 3 minuten op een middelmatig vuur goudbruin.

Draai de pizza en bak nog 2 minuten aan de andere kant.

Garneer de pizza met spread, groentjes, diepvrieserwten en geraspte mozzarella.

Dek af met aluminiumfolie en laat nog 5 minuten smelten.

Werk af met enkele blaadjes basilicum.

Wrap met makreel

“Voor dit gerecht heb je geen oven nodig en het is heel snel klaar. Wat je te veel maakt, kan je makkelijk bewaren in de ijskast en het is een recept met vis, dus met omega 3”.

Ingrediënten

Geen tijd om te koken tijdens de blok? Deze gerechten zijn razendsnel klaar

- 1 blikje makreel

- 1/2 chilipeper

- 2 lente-uitjes

- 4 kerstomaten

- 1 wrap

- 1 avocado

- tuinkers

- peterselie

- peper

- yoghurt

- zout

Laat de makreel uitlekken. Doe de vis en een eetlepel yoghurt in een kom.

Snijd een halve chilipeper, twee lente-uitjes, vier kerstomaten en peterselie in kleine stukken. Voeg dit

bij de makreel en de yoghurt. Meng alles onder elkaar totdat het mengsel smeerbaar wordt. Het resultaat moet lijken op tonijnsalade. Kruid met peper en zout.

Vul de wrap met het makreelmengsel, sneetjes avocado en tuinkers.

Niet te missen