Valse naam en onderduikadres om speurders te beschermen

Print
Valse naam en onderduikadres om speurders te beschermen

Foto: Photo News

Speurders en magistraten die de strijd aanbinden tegen zware misdaadbendes krijgen betere bescherming tegen wraakacties. ­Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maakt het mogelijk dat ze van naam veranderen of voor lange tijd onderduiken.

“Er zat een groot hiaat in onze wet”, zegt Geens. “Het was wél mogelijk om getuigen in zware misdaad­dossiers te beschermen, maar we konden de politiemensen en magistraten niet diezelfde ­bescherming bieden. Onbegrijpelijk, want onder meer undercoveragenten lopen grote risico’s.”

Daarom krijgen de betrokken ambtenaren de mogelijkheid om in geval van nood hun naam te veranderen. Of ze kunnen voor langere tijd onderduiken, om te ontkomen aan mogelijke wraakacties.

Hoognodig, vindt Marco Van Laere, ­directeur Operaties van de federale politie. “We zien de wraakpogingen overwaaien uit Nederland en Groot-Brittannië, zoals we ook afrekeningen zien overwaaien. Criminele bendes proberen onderzoeken te bemoeilijken door politiemensen en magistraten te bedreigen.”

En de sociale media geven de misdaadbendes een sterk wapen. “We laten bijna allemaal sporen na op het internet. Criminelen gebruiken die in hun strijd tegen ons, door informatie te zoeken over bepaalde speurders”, zegt Van Laere.

De nieuwe maatregelen komen bovenop de beschermingsmaatregelen die nu al genomen kunnen worden door het federale crisiscentrum. Die kunnen variëren van camera’s om een huis te bewaken, over extra patrouilles die voorbijrijden tot bodyguards.