Tom Boonen stelt nieuw boek voor

Print
Tom Boonen stelt nieuw boek voor

Foto: BELGA

VTM-journalist Merijn Casteleyn heeft de voorbije maanden een boek geschreven met Tom Boonen, die in april na Parijs-Roubaix afscheid nam van de wielersport. “Jaren van Bewondering”, laat voor het eerst de vrienden en rivalen aan het woord over Boonen, goed voor 50 verhalen die meer inzicht geven in de renner en mens Tom Boonen.

Casteleyn stelde het wielerboek dat tot stand kwam in samenwerking met Boonen donderdag voor in Brasserie M, Medialaan 1 in Vilvoorde. De wielerjournalist vroeg aan vijftig (ex-)topcoureurs om Boonen te typeren, als mens en wielrenner. En aan Boonen vroeg hij dan weer om zijn mening te geven over die vroegere collega’s. “Ik wilde niet zomaar een boek brengen met renners die aan het woord kwamen over Boonen”, aldus VTM-journalist Merijn Casteleyn, “maar wilde graag dat ook Tom zijn zegje had. In oktober vorig jaar groeide het idee om iets te doen met concurrenten van Boonen naar aanleiding van zijn afscheid van de wielersport. Toen ik 20 mensen aan het woord had gelaten, voor een reportage op VTM, was het Tom zelf die met het idee op de proppen kwam om daar een boek van te maken. Zo kwam ik tot 50 personen, die met of tegen Tom hebben gekoerst, en telkens gaf Tom ook zijn visie over wat ze te vertellen hadden.”

Respect

Casteleyn nam de interviews niet alleen op, hij bracht ze ook in beeld. “Als je gewoon met een dictafoon interviews afneemt heb je geen beeld, zie je de gelaatsuitdrukkingen niet van de persoon die aan het woord komt. Met een camera heb je meer inzicht in die emoties die ook bij een verhaal te pas komt.” “Dat was zeker een meerwaarde”, voegt Boonen er aan toe. “Als je die mannen ziet, dan ga je zelf ook gemakkelijker naar dat moment in de tijd en dan levert dat leukere verhalen op. Ik ben echt tevreden over het boek. Die mannen hebben eigenlijk geen enkele reden om nog goed te praten over mij, mijn carrière zit erop en het raakt me wel hoe ze hun verhaal doen, met welk respect ze spreken. Wielrennen is een harde sport, maar toch blijft er, ook na je carrière, toch nog een band, een vorm van respect.”

Het boek brengt veel anekdotes en achtergrondverhalen, zoals een deel met Nick Nuyens over het WK in Madrid waar Boonen wereldkampioen werd, de tweede Belgische titel van Tom Boonen, met een passage met Kevin Hulsmans of over het WK-feestje na de bronzen medaille in Qatar met Oliver Naesen en Iljo Keisse.

Toekomst

Boonen zelf heeft het nog altijd druk na zijn wielerpensioen. “Druk en niet druk”, zegt hij. “Ik heb wel meer vrije tijd en het leven is anders, maar de dagen zijn nog altijd goed gevuld. Na mijn carrière wilde ik minstens een half jaar niet te veel ‘moeten’, mijn goesting doen en dat heb ik ook gedaan. In die zaken heb ik de voorbije maanden wat meer energie gestoken en dat heeft me deugd gedaan en tot het einde van dit jaar zal dat nog wel zo zijn gangetje gaan. Al is het wel druk”, geeft hij toe. “Ik probeer twee keer in in de week een voormiddag vrij te houden om te fietsen, maar dat lukt me niet altijd. Nu lonkt de toekomst. Ik ben in vergevorderde onderhandelingen met de ploeg om voor hen iets te gaan doen. We zien wel hoe dat uitdraait.”