Groen na undercoverreportage: “Bedrijven die rusthuizen verhandelen als yoghurtpotjes, horen niet thuis in de zorg”

Print
Groen na undercoverreportage: “Bedrijven die rusthuizen verhandelen als yoghurtpotjes, horen niet thuis in de zorg”

Foto: VRT

Groen wil dat er een grondig debat komt over de commercialisering van de zorg, de personeelsnormen in alle rusthuizen en de rol van de zorginspectie. De oppositiepartij reageert zo op de reportage van ‘Pano’ van donderdagavond, waarin pijnpunten in de commerciële zorgcentra worden blootgelegd.

“Er zijn tal van ondernemers die zorg aanbieden met hart en visie. Maar beursgenoteerde bedrijven die rusthuizen verhandelen alsof het om yoghurtpotjes gaat, horen niet thuis in de zorg. Wanneer enkel winst het doel is, vertaalt zich dat naar de kwaliteit van de zorg”, zegt Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt.

Groen stelt daarom voor wettelijke grenzen op winsten te zetten. Een sociaal rendement voor ondernemers die zorgkwaliteit vooropstellen kan, maar miljoenenwinsten maken door te besparen op essentiële onderdelen van goede zorg zoals gezonde voeding, is onaanvaardbaar.

De lage personeelsnormen zijn bovendien een probleem in alle rusthuizen, aldus Van den Brandt. “Een rusthuis dat voor een nachtdienst twee mensen inzet voor 60 ouderen is vandaag ‘wettelijk in orde’. Dan weet je toch dat er iets schort aan de wet. Personeel in rusthuizen werkt zich vandaag de ziel uit het lijf, maar heeft veel te weinig tijd. De Vlaamse regering moet de normen verstrengen en meer middelen vrijmaken om extra personeel naar de rusthuizen te leiden.”

Het is de plicht van de overheid om op kwaliteit te waken en wantoestanden door de zorginspectie te laten opsporen. Op dit moment ligt in het Vlaams Parlement een nieuw decreet voor de zorginspectie voor. “De Vlaamse regering mist daar echter een enorme kans. Ze geeft de inspectie niet de bevoegdheid om de concerns van rusthuizen te controleren. Terwijl ze net daar controle kan krijgen op deze uitwassen. We hopen met Groen dan ook echt dat deze reportage de regering de ogen kan openen. Er moet nu werk gemaakt worden van zorg die om mensen draait.”

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) reageerde donderdag al dat hij wil dat rusthuizen indien nodig extra personeel en hij pleit voor prijsgaranties over de geboden zorg. De minister heeft daarvoor een plan klaar, en wil een protocolakkoord met wederzijdse engagementen.