VN-mensenrechtenbureau beklaagt zich over mensenrechten op Krim

Print
VN-mensenrechtenbureau beklaagt zich over mensenrechten op Krim

Archiefbeeld Foto: AFP

Het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR) heeft maandag Rusland beschuldigd van het niet naleven van de mensenrechten op het schiereiland Krim, dat in de nasleep van de pro-Westerse Maidanrevolutie in Kiev bij referendum had besloten zich opnieuw bij Rusland aan te hechten.

In een maandag in Genève gepubliceerd bericht stelt het OHCHR dat de minderheid van de Krimtataren te lijden heeft “onder de Russische heerschappij” en haalt daarvoor “willekeurige arrestaties, mishandelingen en folterpraktijken” aan. Voorts luidt het dat inwoners van de Krim die geen Russisch paspoort hebben aangevraagd, niet gediscrimineerd mogen worden en moet Rusland de vrijheid op vergaren en de vrijheid van meningsuiting van alle Krimbewoners garanderen.

Het rapport gaat uit van de hypothese dat de Krim “tijdelijk gezet gebied” is en dat het schiereiland dus onder Oekraïense jurisdictie valt. Volgens Moskou valt de Krim sinds de heraanhechting onder de Russische wet.

De Krimtataren vormen ongeveer 10 procent van de vooral door Russen (ruim 60 procent) bewoonde Krim. Zij werden door Sovjetleider Josif Stalin naar Centraal-Azië verbannen als collectieve bestraffing voor collaboratie met nazi-Duitsland. Na de implosie van de Sovjetunie in 1991 keerden zij mondjesmaat naar de Krim terug.