Bruiswater met potentieel dodelijke bacterie net op tijd ontdekt voor het in de winkelrekken stond

Print
Bruiswater met potentieel dodelijke bacterie net op tijd ontdekt voor het in de winkelrekken stond

Themabeeld. Foto: ss

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft een partij besmet water uit Italië in beslag genomen en teruggestuurd naar de producent. Het water bevatte een bacterie die dodelijk kan zijn voor mensen die al verzwakt zijn.

Na een RASFF, een Europese waarschuwingsbericht voor alle voedselagentschappen, ontdekte het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dat een lot van de bewuste flessen zich in ons land bevond. Zo’n RASFF bracht eerder het Fipronilschandaal aan het licht.

“De voorraad water bevond zich nog bij het bedrijf dat het moest verdelen in Belgische winkels. Maar zo ver is het gelukkig niet gekomen. De flessen zijn door onze controleurs geblokkeerd en worden teruggestuurd naar Italië”, zegt Katien Stragier.

Bruiswater met potentieel dodelijke bacterie net op tijd ontdekt voor het in de winkelrekken stond
De bewuste flessen. Foto: rr

Het betreft hier mineraalwater geproduceerd door Fonte Cutolo Rionero in Vulture. Het bedrijf, gevestigd in de provincie Potenza, behoort eigenlijk tot de groep van San Benedetto.

Dodelijke infecties

De bacterie werd bij labo-onderzoeken aangetroffen in mineraalwater van de merken ‘Acqua Effervescente Naturale Cutolo Rionero’ en ‘Acqua Eurospin Blues Effervescente Naturale’. Water dat onder meer in restaurants wordt verkocht.

Het gaat om pseudomonas aeruginosa. “Voor normaal gezonde mensen vormt ze geen levensgevaarlijk probleem. Wel voor mensen die al verzwakt en kwetsbaar zijn. Daar kan ze soms dodelijke infecties veroorzaken. De bacterie bestaat in verschillende vormen maar is onder meer gevreesd bij de behandeling van brandwonden omdat ze lelijke infecties kan veroorzaken”, zeggen experts.

Het FAVV herhaaltwel dat in België nooit iemand in gevaar is geweest aangezien het besmette water de winkelrekken en dus ook de consument niet hebben bereikt.