Brandstofleverancier vult dieseltank per ongeluk met benzine, verschillende auto’s vallen in panne

Print
Brandstofleverancier vult dieseltank per ongeluk met benzine, verschillende auto’s vallen in panne

Een verstrooide brandstofleverancier heeft bij benzinestation De Wolf in Meise (Vlaams-Brabant), per ongeluk de benzinetank met diesel gevuld. Verschillende voertuigen vielen na een tankbeurt stil. “Onze verzekering betaalt alle kosten”, klinkt het bij De Wolf.

De wagens van verschillende klanten van benzinestation De Wolf, langs de Nieuwelaan in Meise, viel na het verlaten van het benzinestation plots stil of begon hevig te schokken. Het ging allemaal om mensen die diesel hadden getankt.

“Onze leverancier, die hier al jaren levert, had per ongeluk de dieseltank met benzine gevuld. We hebben, eens we het probleem ontdekt hadden, de tanks onmiddellijk leeggepompt en gereinigd. Klanten kunnen opnieuw zonder enige risico brandstof nemen”, benadrukt de bedrijfsleider.

Verschillende mensen hebben zich intussen gemeld en delen hun ervaringen op sociale media. “Onze verzekeringsmaatschappij is op de hoogte en zal alle kosten terugbetalen. We vragen iedereen die slachtoffer werd, zich te melden. We vragen wel dat mensen hun ticket meebrengen als bewijs dat ze hier effectief getankt hebben voor het probleem werd vastgesteld”, klikt het op het hoofdkantoor van De Wolf in Puurs.

Benzine in dieselauto geeft grootste problemen

“Dieselauto’s die per ongeluk worden volgegooid met benzine, zijn sowieso de ergste vorm van verkeerd tanken. In diesel zit een soort paraffine om de brandstofpomp te smeren. Als je dan verkeerd tankt met benzine, loopt al snel de hele pomp vast. Diesel in een benzineauto zorgt ook voor problemen, maar minder wanneer je benzine in een dieselauto tankt. “Diesel is gemaakt op basis van cetaan, benzine op basis van een octaan. Dat verwijst naar het octaangehalte 95 of 98. Octaan heeft een vonkje nodig om tot ontbranding te komen. Diesel is zelfontbrandend. Als je diesel in een benzineauto gooit, krijg je vroegtijdige ontbranding met grote kans op motor- en katalysatorschade”, klinkt het bij de pechverhelpingsdiensten.

Wat u doen indien u verkeerde brandstof neemt?

Wanneer je benzine in plaats van diesel of omgekeerd getankt hebt, zijn er 3 mogelijkheden, klinkt het bij Touring.

*Je merkt de fout op tijdens het tanken: zet je auto in neutraal en duw hem naar een plaats waar hij veilig en niet in de weg van andere weggebruikers staat.

*Je merkt de fout op tijdens het rijden: parkeer je auto onmiddellijk op een veilige plaats en zet de motor af.

*Je merkt de fout niet op: je motor zal automatisch afslaan. Gezien je motor niet gebouwd is om te werken op diesel en benzine, zal dit allicht nog binnen een straal van 1 kilometer van het tankstation gebeuren.

Touring Fuel Rescue (070 344 777) komt ter plaatse het probleem oplossen met speciaal uitgeruste wagens. “De verkeerde brandstof wordt ter plaatse uit de tank gezogen en de tank en leidingen worden gezuiverd. Hierdoor kan je snel weer de weg op en bespaar je aanzienlijk op je eindfactuur.”

Touring Fuel Rescue is een service van Touring voor alle autobestuurders die verkeerd getankt hebben, dus ook niet-Touringleden!

In het geval van de klanten van De Wolf moeten de leidingen sowieso volledig gereinigd worden. “In oudere auto’s volstaat dat normaal gezien. In recente wagens is het risico op grotere schade vrij groot. De kosten kunnen oplopen van een paar honderd euro in het beste geval tot een paar duizend euro in het slechtste geval. “Onze verzekeringsmaatschappij heeft ons al laten weten dat ze de kosten zal vergoeden”, klinkt het bij De Wolf.