?

Ryanair-baas kondigt maatregelen aan om crisis te bezweren: dreigt verlof piloten af te pakken

Print
Ryanair-baas kondigt maatregelen aan om crisis te bezweren: dreigt verlof piloten af te pakken

Foto: REUTERS

Michael O’Leary, de baas van Ryanair, heeft een aantal maatregelen aangekondigd om de chaos die de lagekostenmaatschappij in zijn greep houdt, te beteugelen: zo beloofde hij een loonsverhoging voor bepaalde piloten en wil hij er meer aannemen. Maar de CEO dreigde ook vakanties in te korten. Verder zei hij niet uit te sluiten dat er nog meer vluchten zullen worden geannuleerd.

Door een blunder met de vakantieplanning van de piloten kwam de budgetmaatschappij in fikse personele problemen. Door een regel van de Ierse luchtvaartautoriteit moeten piloten hun opgespaarde verlofdagen voor het einde van dit jaar wegwerken. Iets wat Ryanair over het hoofd had gezien en waardoor ruim 2.100 vluchten moesten worden geschrapt. In België werden 294 vluchten geannuleerd (bekijk onderaan dit bericht om welke vluchten het gaat).

Ryanair-topman Michel O’Leary heeft donderdag een aantal maatregelen genoemd die problemen moeten oplossen. Zo wil hij in de komende twee weken 125 piloten extra in dienst nemen, meldt Skynews. Verder kondigde de baas een loonsverhoging aan voor piloten op bepaalde luchthavens, zoals die van Dublin en Londen Stansted.

Vakantie inkorten

Tegelijkertijd dreigde O’Leary de vakanties van piloten in te korten. Piloten die een blok van vier weken vakantie voor de boeg hebben, zullen mogelijk de boodschap krijgen maar drie weken op te nemen en de vierde week in januari te plannen. Volgens Ryanair-baas heeft hij daarvoor geen toestemming van de piloten nodig.

De Ierse luchtvaartmaatschappij beloofde haar piloten eerder een riante bonus van 6.000 tot 12.000 euro als ze (gedeeltelijk) af zouden zien van hun verlof. Woensdag verwierpen vertegenwoordigers van piloten van 17 Europese basissen de premie. Meer nog, ze eisten betere arbeidsomstandigheden.

O’Leary herhaalde dat het fiasco, dat 315.000 reizigers treft, Ryanair ongeveer 25 miljoen euro zal kosten. De winstprognose zou echter niet veranderen: over het hele boekjaar (dat loopt tot eind maart 2018) zou de winst toenemen tot 1,4 à 1,45 miljard euro.

Mogelijk meer vluchten geannuleerd

De uitgesproken Ier liet tevens weten niet uit te kunnen sluiten dat er nog meer vluchten zullen worden geschrapt. Dat zou niks te maken hebben met de ontstane chaos, benadrukte O’Leary, maar met weersomstandigheden of stakingen.

Geschrapte vluchten by Nieuwsblad on Scribd