Orkaan Maria treft Dominica: premier is dak kwijt

Print
Orkaan Maria treft Dominica: premier is dak kwijt

Foto: AFP

Orkaan Maria heeft maandag het dak van de residentie van de eerste minister van de eilandstaat Dominica weggeblazen. “Mijn dak is weg. Ik ben overgeleverd aan de genade van de orkaan. Het huis overstroomt”, luidde het op de Facebookpagina van premier Roosevelt Skerrit, al snel gevolgd door: “Ik ben gered.”

Maria, een orkaan van categorie 5, ging rond 21.15 uur lokale tijd (3.15 uur Belgische tijd) aan land op Dominica met aanhoudende windsnelheden tot 260 kilometer per uur, blijkt uit gegeven van het Amerikaanse orkaancentrum NHC. Vooral de oostkant van het eiland - aan de Atlantische Oceaan - kreeg het hard te verduren, maar ook de hoofdstad Roseau - aan de Caraïbische Zee - werd zwaar getroffen. Daar zou onder meer ook het dak van het ziekenhuis zijn geblazen.

Het NHC had Maria enkele uren voordien afgedaan als “extreem gevaarlijk” en “potentieel catastrofaal” nadat de orkaan aan kracht was blijven winnen tot een tropische cycloon van categorie 5, de hoogste classificatie op de schaal van Saffir-Simpson.

Hoewel Maria niet rechtstreeks over de Franse overzeese departementen Guadeloupe (ten noorden van Dominica) en Martinique (ten zuiden) raasde, kregen ook beide eilanden het hard te verduren. De orkaan zet nu naar verwachting haar koers verder naar Montserrat, Saint Kitts en Nevis en later de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden. Woensdag zou Maria ook het Amerikaanse eiland Puerto Rico bereiken. Voor de Amerikaanse Maagdeneilanden en Puerto Rico heeft Amerikaans president Donald Trump al de noodtoestand afgeroepen.