Bijna helft van de ouders controleert stiekem mails en berichten van hun kinderen

Print
Bijna helft van de ouders controleert stiekem mails en berichten van hun kinderen

Foto: ss

Bijna de helft van de ouders lees weleens mails en berichten zonder dat hun kind dat weet. Dat blijkt uit een onderzoek naar digitalisering bij duizend gezinnen met kinderen tussen 9 en 14 jaar, uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Telenet.

Dat ze niet weten wat hun kind allemaal uitspookt op het internet, blijft een grote bekommernis van ouders. Bovendien weten ze vaak niet goed hoe vrij ze hen daarin kunnen laten. Want hoewel een meerderheid van de ouders (68 procent) zo veel mogelijk samen in dezelfde ruimte probeert te zijn wanneer hun kind online is, gebeurt in sommige gezinnen de controle ook stiekem: 40 procent leest wel eens mails en berichten zonder dat hun kind het weet.

Toch zien ouders het internet ook als een belangrijke tool voor hun kind. De onuitputtelijke bron aan informatie is volgens hen een belangrijk voordeel. Vier op de tien kinderen zoekt zelfs eerst informatie op internet op voor ze naar hun ouders stappen met vragen. Onder jonge tieners die naar de middelbare school gaan, is dat zelfs 50 procent.

Bijna zes op de tien Vlaamse ouders (59 procent) stimuleren hun kind om de online wereld te ontdekken. Als die vraag echter aan de kinderen zelf wordt gesteld, zegt slechts 41 procent dat hun ouders dat doen.

“Dat internet de belangrijkste bron is voor veel kinderen en jonge tieners toont het belang van informatievaardigheden en mediawijsheid aan”, benadrukt pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool). “We zien dat ouders meer en meer een beroep doen op hun kind over de werking van het internet. Maar het gaat dan vooral over de knoppenkennis en de behendigheid in het gebruik, waar kinderen uiteraard veel sneller mee weg zijn.”