Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

donderdag 14 september 2017 - Beringen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Doordat vlakbij de kabel riolering ligt, kwam er rook uit de grond. hbvl

Onrust door ondergrondse kortsluiting

Beringen

De Kruisbaan in Beringen-Mijn was gistervoormiddag een tijdje afgesloten door een ondergrondse kortsluiting aan de laagspanningskabel. Doordat vlakbij de kabel riolering ligt, kwam er rook uit de grond. De buurt zat een kwartiertje zonder stroom.

Boosdoener was een aftakpunt – een zogenaamde MOF – aan de laagspanningskabel die naar een huis gaat. “Die was beginnen smeulen”, zegt Bjorn Verdoodt van Infrax. “Omdat in de buurt van de kabels ook rioleringsbuizen liggen, kwam de rook via de deksels uit de grond. Een bizar tafereel.”

De brandweer, de politie en mensen van Infrax gingen meteen ter plaatse. De weg werd een tijdje afgesloten. “In de buurt van de brandende MOF lag ook een middenspanningskabel. Die raakte door de kortsluiting beschadigd waardoor een tiental huizen zonder stroom viel. Na een kwartiertje hadden onze diensten via omschakelingen dat probleem gelukkig opgelost. Uit voorzorg werden ook de gasleidingen in de straat gecontroleerd. Die liepen geen schade op.”

Dat een aftakpunt of laagspanningskabel onder de grond in brand vliegt, is geen dagelijks tafereel. “Maar het gebeurt wel eens.” Vandaag zou ook het aftakpunt aan het getroffen huis hersteld moeten zijn en kan de put op de Kruisbaan worden dichtgemaakt. (mm)