Food

Laat die latte maar staan: filterkoffie is weer hip

Print
Laat die latte maar staan: filterkoffie is weer hip

Foto: Shutterstock

De gewone filterkoffie, die je oma vroeger al zette, is weer enorm gegeerd. Marjolein Vermeersch en haar mama Martine Nijsters, bekend van de Wenduinse branderij Koffie Kàn en hun boek ‘Slow Coffee’, zien een mogelijke verklaring voor de hype. “We zijn steeds vaker op zoek naar een rustmoment”, klinkt het.

“De hype vloeit voort uit de andere hypes van de laatste jaren. Je hebt de populariteit van de barista-cultuur en de latte art gehad, maar nu gaan we helemaal back to basics. Dat filterkoffie weer aan een opmars bezig is, vind ik fijn. Het is de lekkerste koffie”, zegt Marjolein. “Nu heeft de techniek gewoon een andere naam gekregen: slow coffee. Omdat het iets trager gaat, natuurlijk.”

Geëvolueerde filters

Vroeger zette men koffie met een standaard papieren filtertje. Volgens Marjolein kan dat vandaag nog steeds, al is het concept fors geëvolueerd. “Er zijn veel nieuwe, geperfectioneerde systemen en papiersoorten . Ze zijn allemaal bedacht om het allerbeste uit de koffie te halen. Een daarvan is de Chemex. Het is een mooie glazen kan met een filter op maat. Veel meer is er niet aan. Je giet er kokend water in en vijf minuten erna kun je van je kopje slurpen”, klinkt het.

Laat die latte maar staan: filterkoffie is weer hip
Foto: Instagram

Tijd om te onthaasten

Mensen slaan trouwens ook weer meer aan het malen van hun favoriete koffiebonen. “We merken dat de handmatige molentjes in trek zijn. Daar kan je naar hartenlust mee experimenteren. Vind je grof gemalen koffie lekker, of mag het wat fijner zijn? Vroeger kochten mensen vooral koffie in de supermarkt. Als het even kon, gingen ze voor de soort in promotie zonder er verder veel vragen bij te stellen. Vandaag staan we met ons allen meer stil bij de kwaliteit (de bonen, de branding,...) van het product”, voegt Marjolein toe. Ze denkt dat teruggrijpen naar filterkoffie een reactie is tegen wat mainstream is, maar tegelijk een poging om meer rust te scheppen in onze hectische levens . “We willen er weer voor gaan zitten”, besluit ze.
 

Tips voor het perfecte kopje:

- Maak eerst voor jezelf uit wat je het lekkerst vindt. Gefilterde koffie is helderder en smaakt anders dan koffie in een French press.

- Kies steeds voor vers gemalen koffie voor de beste smaakervaring.

- Let erop dat het water dat je erbij voegt helder is.

- Gebruik ook voldoende koffie. Zo’n 50 à 55 gram per liter is goed.

Niet te missen