Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

woensdag 13 september 2017 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Vluchtelingen en Vlamingen ontmoeten elkaar in ‘All@Home’. Raymond Lemmens

Nieuwe vereniging vereenvoudigt integratie vluchtelingen

“Het gaat soms over de meest banale dingen”

Hasselt

Een vereniging speciaal voor vluchtelingen. Dat is ‘All@Home’, sinds kort opgericht in Limburg. “We babbelen soms over de meest banale dingen, want basisbehoeftes zoals de zoektocht naar een huis, werk of zelfs eten hebben ze dan wel gehad”, zeggen Liesbeth Cuppens en Musti Onlen. In de nieuwe vereniging nemen de vluchtelingen zelf het voortouw.

Liesbeth en Musti zijn medewerkers van het Internationaal Comité. Ze komen bijna dagelijks in contact met vluchtelingen en hun leefwereld. Zes maanden geleden investeerden ze met steun van Fedasiel 15.000 euro in hun project ‘Refugee Unite’. “Noem dit geen zelfhulpgroep, al lijkt het er misschien wel op. De leden kunnen hier praten over wat ze maar willen. Zaken als gezondheidszorg, onderwijs en het deelnemen aan het maatschappelijk leven bijvoorbeeld. Hoe werkt zo’n ziekenkas, of een school? Wat is een oudercontact? We praten erover, maar spelen de vragen ook door naar de juiste partners die hen dan verder begeleiden. En het mooie is dat zij intussen zelf de vereniging leiden.”

Nederlands

Ook enkele Vlamingen maken deel uit van ‘All@Home’. De voertaal is dan ook Nederlands. “Geen Engels of Arabisch. Ze kunnen en mogen fouten maken, wij helpen hen daarin op weg. En we hopen dat deze mensen dan ook gaan deelnemen aan andere activiteiten, zoals in sportclubs, jeugdverenigingen of cultuur. Alleszins is de dynamiek enorm. Naast een paar Vlamingen zitten hier ook Afghanen, Irakezen, Palestijnen en Syriërs. Bovendien is het een gemengde groep waarin zowel mannen als vrouwen te gast zijn.” 

De Palestijnse apothekeres Reem Abudawoud (34) is een van de leden: “Ik kan niet thuis blijven zitten terwijl anderen de hulp niet krijgen die mijn man en ikzelf wel gehad hebben. Nu is het aan ons om iets terug te doen. We hebben hier geen familie, maar we maken van de Belgen onze familie. Er zijn nog heel wat vooroordelen over vluchtelingen, maar via ‘All@Home’ wil ik de positieve zaken in beeld brengen.” 

Assad Ali (25) uit het Iraakse Bagdad is secretaris van ‘All@Home’. “Het is moeilijk om als vluchteling iets op te bouwen in België. In mijn geval wist ik niet bij welke instanties ik terecht kon. Ik voelde mij ook enorm eenzaam. Via ‘All@Home’ hoop ik mijn ervaringen te kunnen delen met andere vluchtelingen.” 

“Ik ben lid geworden omdat ik als vrijwillige inburgeringscoach al veel in contact kom met nieuwkomers”, vertelt de Genkse Wieneke Dexters (47). “Het is uitkijken naar een aantal leuke activiteiten die we samen kunnen organiseren. Ik merk een zeer aangename dynamiek tussen de leden.”