Storm raast over ons land: code geel, rukwinden tot 100 kilometer per uur aan de kust

Print

Het wordt een stormachtige nacht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een waarschuwing uitgestuurd dat het aan de kust gaat stormen met rukwinden tot 100 kilometer per uur. Aan de kust geldt een code oranje, in de rest van het land geldt code geel. FOD Binnenlandse Zaken activeert vanaf 22 uur het gratis noodnummer 1722. Enkele domeinen worden ter voorzorg woensdagochtend afgesloten.

Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag trekt een frontaal systeem verbonden aan een lagedrukkern boven de Noordzee voorbij, en dat betekent storm. Aan de kust wordt gewaarschuwd voor een stormachtige wind van 8 beaufort met rukwinden tot 100 kilometer per uur.

Ook in de rest van het land zal het gaan regenen en mogen we rukwinden tot 80 kilometer per uur verwachten. Wie het tuinmeubilair nog niet binnen had gezet, kan dat best vanavond doen.

Woensdag neemt de wind aan de kust een beetje af, maar blijft het fel waaien met 5 beaufort en rukwinden tot 70 kilometer per uur. In het hele land kunnen we in de voormiddag nog buien verwachten, maar daarna wordt het stilaan droger. De maxima liggen rond de 18 graden.

Storm raast over ons land: code geel, rukwinden tot 100 kilometer per uur aan de kust
Foto: KMI

Aangezien het KMI noodweer voorspelt, heeft de FOD Binnenlandse Zaken beslist om vanaf 22 uur het nummer 1722 activeren. De overheidsinstantie benadrukt dat dit nummer enkel te gebruiken is om de brandweer te contacteren bij wateroverlast en/of stormschade. Als iemand in uw omgeving zich in een levensbedreigende situatie bevindt, belt u best enkel het nummer 112.

Antwerpse domeinen sluiten deuren

Er wordt dus voor woensdagochtend noodweer voorspeld, waardoor enkele Provinciale Groen- en Recreatiedomeinen zich genoodzaakt zien om te sluiten voor het publiek. Zo sluiten het Rivierenhof in Deurne, het Vrieselhof in Ranst, het Hof Van Leysen in Antwerpen, de Kesselse Heide, De Averegten in Heist-op-den-Berg, het Prinsenpark in Retie, de Hertberg in Herselt, de Hoge Mouw in Kasterlee en bosrijke onderdelen van De Schorre in Boom hun deuren.

Het Vrijbroekpark en De Nekker in Mechelen zullen de situatie woensdagochtend evalueren. De Nekkerpool blijft wel zeker open. Het Zilvermeer in Mol raadt kampeerders aan “om binnen te blijven en adviseert recreanten om hun bezoekje een halve dag uit te stellen”.